Верховний суд поховав уже 2/3 розслідування АМКУ по змові «Sanofi» з дистриб’юторами
16.01.2019   //  

Касаційний господарський суд 15 січня відмовив у задоволенні скарги Антимонопольного комітету і скасував результати розслідування регулятора про «змову Sanofi» в частині, що стосувалась дій «БаДМ». Про це «Нашим грошам» повідомили в АМКУ.

Раніше колегія Касаційного госпсуду у тому ж складі (судді Ірина Булгакова, Богдан Львов, Володимир Селіваненко) задовольнила позов до АМКУ ще одного позивача по справі Sanofi – «Оптіма-Фарм, Лтд».

Таким чином, уже два із трьох судових процесів проти Комітету завершились на користь фармкомпаній, яких АМКУ звинуватив у змові.

Ще одна справа за позовом ТОВ «Санофі-Авентіс Україна» досі перебуває у суді – 28 січня справу розглядатиме Північний апеляційний господарський суд.

Нагадаємо, у листопаді 2017 року розслідування АМКУ під керівництвом держуповноваженої Світлани Панаіотіді показало, що у договорах, укладених між «Оптіма-Фарм, Лтд» і «БаДМ», як дистриб’юторами, та ТОВ «Санофі-Авентіс Україна», як представником інтересів групи «Sanofi», був передбачений такий механізм ціноутворення, який міг призвести до обмеження конкуренції на ринках лікарських засобів Sanofi з боку більш дешевих замінників.

Компанії отримали загалом 139,09 млн грн штрафу, з яких: «Санофі-Авентіс Україна» – 69,55 млн грн, «Оптіма-Фарм, Лтд» – 40,76 млн грн, «БаДМ» – 28,79 млн грн.

З-поміж іншого Комітет фіксував, що договірні відносини зазначених компаній вплинули також на те, що дистриб’ютор почав реалізовувати бюджетникам лікарські засоби цього виробника за завищеними цінами.

У рішенні відмічалось, що порядок розрахунків між сторонами спірних угод включав крос-субсидування різниці між різними групами лікарських засобів Sanofi (групи лікарських засобів, які не мають замінників в Україні з тією самою МНН відповідного дозування та форми, субсидують групи, що мають два і більше замінників). Крім того, закладений у договорах високий рівень торгових надбавок (до 330%) забезпечував можливість утримуватися від придбання дистриб’юторами конкурентних Sanofi ліків.

Як показав аналіз угод, знижки надавались по факту реалізації товару, тобто фактично не враховувались дистриб’юторами для зменшення ціни на лікарські засоби Sanofi, а враховувались у вигляді їх додаткового доходу. Це сприяло утриманню цін на високому рівні.

Наприклад, у 2011 році «БаДМ» купував у «Санофі-Авентіс Україна» засіб Но-шпа у таблетках 40 мг №20 більше у 119 разів за кількістю та у 268 разів за вартістю, ніж його замінника у «Фармацевтичної фірми “Дарниця”». Тоді як середньорічна ціна придбання цих таблеток була вищою у 2,2 рази, ніж його замінника від «Дарниці».

Детальніше про розслідування АМКУ у матеріалі «Бійся санофійців, що приносять дарунки».