Угрупування «прокладок» знову задерло ціни на доступ до реєстру ФДМУ на фоні спроби конкурента
29.12.2018   //  

Народний депутат Антон Яценко (Відродження) з Ігорем Кононенко (БПП)

Електронні майданчики, що виконують посередницькі функції на доступі до Єдиною бази звітів про оцінку майна, одномоментно підняли ціни на свої послуги та змінили схему отримання коштів з ринку.

Якщо раніше майданчики збирали по 510 гривень за одноразовий доступ до держбази з оцінювачів та нотаріусів, то з 29 грудня порядок наступний. Наприклад, оператор «Реєстр оцінки» відтепер надаватиме послуги державним нотаріусам безкоштовно, приватні нотаріуси платитимуть 1,20 грн, а суб’єкти оціночної діяльності платитимуть 1356 грн коли оціночна вартість об’єкта оцінки становить більше 200 тис грн. і 1152 грн коли вартість об’єкта становить від 20 тис до 200 тис грн.

Вартість послуг цих майданчиків наразі не обмежена жодним нормативно-правовим актом жодного державної установи.

У обґрунтуванні змін оператори послались на листа Нотаріальної палати від 27 грудня, у якому було вказано, що існуюча двоступенева система розрахунків між електронними майданчиками та їх користувачами призводить до плутанини і маніпулювання свідомістю кінцевих споживачів послуг – звичайних продавців квартир, на яких зрештою нотаріуси и оцінювачі і перекладають оплату доступу до держреєстру.

Однак фактичні дії майданчиків не відповідають заявленому. Оскільки майже всі квартири України коштують дорожче 200 тис грн, то фактично оцінювачі постійно платитимуть по вищому тарифу 1356 грн. Таким чином вартість послуг майданчиків зросла у 2,7 рази. Хоча при простому переведенні фінансового навантаження з нотаріусів на оцінювачів розмір платежу мав зрости лише у 2 рази.

Нагадаємо, раніше Державна регуляторна служба запропонувала Фонду держмайна внести зміни до його наказу від 17.05.2018 № 658 в частині визначення однозначних для розуміння положень щодо безоплатного отримання послуг авторизованих електронних майданчиків. При цьому ДРС вказала, що чотири авторизовані електронні майданчики «виконують функції е-mail – передачі інформації та документів від оцінювачів (без попередньої ідентифікації суб’єкта оціночної діяльності) безпосередньо до єдиної бази звітів про оцінку».

Підняття цін на доступ до держбази ФДМУ відбулось після того, як у листопаді Верховна Рада прийняла запропоновані нардепами від «Народного фронту» поправки до Податкового кодексу, згідно з якими монополія існуючих «прокладок» була закріплена нормою про те, що будь-який новий оператор задля отримання офіційного дозволу на надання послуг по доступу до реєстру звітів має отримати погодження також у всіх чотирьох існуючих операторів.

Одночасно з рішенням монополістів підняти ціни Фонд держмайна 27 грудня погодив та підписав технічне завдання на створення ще одного майданчика ТОВ «Проперті-АПП». Фірма відразу подала відповідний пакет документів на погодження до Держспецзв’язку, яке має також погодити технічне завдання та призначити експертну організацію для проведення державної експертизи в галузі ТЗІ та видачі атестату відповідності. Нова фірма може запропонувати надавати послуги доступу до реєстру звітів набагато дешевше від існуючих монополістів.

Розслідування дій майданчиків веде Антимонопольний комітет. Держуповноважена Антимонопольного комітету Агія Загребельська у листопаді повідомила про початок розгляду справи стосовно майданчиків, що належать фірмам ПП «Інформаційно-консалтинговий центр АСБОУ», ТОВ «Ві Ай Пі Департамент», ТОВ «Акцепт Онлайн», ТОВ «Про закупівлі». Також вона повідомила, що половина цих фірм не відповідає на вимоги АМКУ.

Нагадаємо, поправки в Податковий Кодекс щодо впровадження приватних майданчиків у схему доступу до Єдиної бази звітів оцінок ФДМУ в 2017 році подав нардеп від БПП Максим Курячий. Вони були погоджені головою податкового комітету ВР Ніною Южаніною (БПП).

У травні 2018 року Фонд держмайна і Держспецвязку випустили спільний наказ, яким дозволили запуск цієї системи з введеням посередницьких майданчиків між самою базою та її користувачами – оцінщиками і нотаріусами.

Роботою цих майданчиків в ФДМУ опікується заступник голови Фонду Євген Асташев. Раніше він був радником президента Асоціації підприємців та промисловців-постачальників товарів, робіт та послуг для державних потреб, яку заснував та очолює Володимир Доброскок, один з представників Тендерної палати, «хрещеним батьком» якої називали нардепа Антона Яценка.