Дарницьких чиновників, які втратили документи, підозрюють у розпилі 26 мільйонів на будівництві
17.10.2018   //  

Національна поліція розслідує кримінальні справи стосовно посадовців управління капітального будівництва Дарницької райдержадміністрації (РДА) і КП «Позняки-Інвест-УКБ Дарницького району Києва», яких разом з посадовцями ТОВ «Київбуд Холдінг» підозрюють у «розпилі» 26,5 млн грн. бюджетних коштів на проектуванні та будівництві. Про це написала Анна Камєліна у «KиевVласті».

Слідство встановило, що посадовці «Київбуд Холдінг» і «Позняки-Інвест-УКБ» розтрачують бюджетні кошти під час виконання умов договорів, укладених за результатами тендерів. В якості одного з доказів у справі фігурує звернення нардепа, ПІБ якого приховано. Він проінформував поліцію , що «Київбуд Холдінг» було зареєстровано 11.01.2016, а вже 14.01.2016 отримало від Держархбудінспекції (ДАБІ) ліцензію на виконання проектних і будівельних робіт.

Згідно з ліцензійними умовами, фірма повинна мати в штаті керівників, головного інженера , кваліфікованих працівників, а також будівельну техніку, устаткування, оснащення, інвентар. Але усього цього, окрім керівника, «Київбуд Холдінг» не має.

При цьому, як з’ясувало слідство, вже 24 лютого 2016 р. «Київбуд Холдінг» переміг в 4 тендерах на замовлення управління капбудівництва Дарницької РДА на загальну суму 6,50 млн грн. В подальшому протягом одного місяця «Київбуд Холдінг» став переможцем в 11 тендерах на загальну суму понад 20 млн грн., замовником яких виступило КП «Позняки-Інвест-УКБ».

Зокрема, приватна фірма розробляла проектно-кошторисну документацію по будівництву центру первинної медико-санітарної допомоги на вул. Вишняківській, 15, виконувала проектні роботи з будівництва доріг в мкр. Осокорки, будувала зливові каналізації на вул. Леніна, вул. Промислова, в мікрорайоні Бортничі, реконструювала амбулаторію лікарів сімейної медицини з прибудовою центру первинної медико-санітарної допомоги на вул. Гмирі, 8 у Дарницькому районі Києва, тощо.

Слідчі вважають, що посадовці «Київбуд Холдінг» та «Позняки-Інвест-УКБ» здійснюють розтрату бюджетних коштів в особливо великих розмірах.

Суд надав правоохоронцям доступ до інформації і копії ліцензії на проведення будівельних робіт ДАБІ, яка була видана фірмі «Київбуд Холдінг». З’ясувалося, що директор компанії вніс недостовірні дані в документацію. Шевченківський райсуд Києва також надав доступ до документів щодо співпраці «Київміськбуд Холдінг та «Позняки-Інвест-УКБ», водночас літом 2018 р. комунальники повідомили суд, що необхідна слідчим документація була втрачена.

Крім того, згідно з іншим кримінальним провадженням, слідство вважає, що посадовці «Позняки-Інвест-УКБ», зловживаючи службовим становищем, повторно уклали договори з «Київбуд Холдінг» і ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Енерго Монтаж» на виконання робіт, які вже були виконані та оплачені, внесли недостовірні дані про виконані проектних і будівельних роботах, уклали фіктивні договори на проведення робіт з розробки проектно-кошторисної документації.

Засновник ТОВ «Київбуд Холдінг» Павло Гостенко, в.о. керівника Сергій Плеханов. Власник та директор ТОВ «НВП «Енерго монтаж» Олександр Кондрат. Управління капбудівництва Дарницької РДА очолює Мирослав Корбецький. З 2016 року КП «Позняки-Інвест-УКБ» керує Вадим Правденко.

Від «Наших грошей»:

Згідно з даними системи «Прозорро», у 2016-2017 рр. ТОВ «НВП «Енерго монтаж» отримало замовлень на загальну суму 125,39 млн грн., з яких від КП «Позняки-Інвест-УКБ Дарницького району Києва» – два підряди на 113,31 млн грн. (реконструкція амбулаторії лікарів сімейної медицини з прибудовою центру первинної медико-санітарної допомоги на вул. Гмирі, 8 за 111,85 млн грн., та будівництво мереж зовнішнього освітлення мікрорайону Бортничі за 1,46 млн грн.). У цьому році фірма тендерів не вигравала.