АМКУ вернув перемогу дешевшій фірмі, яку гвардійці викинули за прострочене самими гвардійцями масло
06.09.2018   //  

Адміністративна колегія АМКУ 4 липня задовольнила скаргу ТОВ «Кап-Прод» на тендері Військової частини 3078 Національної гвардії України щодо постачання вершкового масла на очікувану суму 11,82 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Військові планували закупити 85 т масла жирністю 73% із доставкою по всій Україні.

На торги прийшли три фірми, які під час аукціону 30 березня запропонували такі ціни:

  • ТОВ «Кап-Прод» Світлани Лебідь – 11,39 млн грн.
  • ТОВ «Торгова компанія «Агропродпром-Сервіс» Ірини Васильців і Мар’яни Адамчук – 11,48 млн грн.
  • ТОВ «Продторг-НГ» Володимира Абрамова (колишнього співзасновника одного з «генерал-єнакієвських» годувальників армії ТОВ «Геус-Груп») – 11,52 млн грн.

Замовник 4 квітня, у визначений законом «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони» строк у три робочих дні, розглянув цінові пропозиції, визначив учасником переговорів найдешевший «Кап-Прод» і відправив йому запрошення на переговори. Пройшло більше ніж два місяці, після чого військові 12 червня оприлюднили протокол про відхилення цієї фірми. Причиною стало те, що, за висновком протоколу випробувань, наданий нею зразок вершкового масла за перевіреним мікробіологічним показником не відповідав вимогам ДСТУ 4399:2005.

Того ж дня замовник із тієї самої причини відхилив «Агропродпром-Сервіс», а 14 червня повідомив про намір укласти договір із найдорожчим учасником «Продторг-НГ».

Проте «Кап-Прод» 20 червня оскаржив своє відхилення в АМКУ, заявивши, що замовник сам прострочив зразок. За словами скаржника, він 2 березня передав у військову частину 3 кг масла у пергаменті, відрізані від моноліту 20 кг, виготовленого ТОВ «Іва-Арт» 3 грудня 2017 року. За вищезгаданими ДСТУ, строк придатності моноліту становить 3-12 місяців залежно від температури, а відрізаного масла в негерметичному пакуванні з пергаменту – не більше 15 діб, тобто випробування треба було проводити до 6 квітня. Із цього «Кап-Прод» зробив висновок, що зразок вже був прострочений у період із 25 квітня по 8 травня, коли, за поясненнями замовника, відбувалися лабораторні дослідження. При цьому фірма стверджувала, що її не запросили на відбір зразків і не повідомили про дослідження.

Замовник у відповідь надав висновок протоколу випробувань від 8 травня, проведених акредитованою НААУ Лабораторією досліджень хіміко-біологічних чинників УДНДІ «Ресурс» Держрезерву України. Він заявив, що 24 квітня запросив «Кап-Прод» на відбір зразків, куди 25 квітня прибула представниця фірми Лариса Голуженко. Вона відмовилась підписувати договір з УДНДІ «Ресурс» і письмово висловити зауваження до процедури та покинула військову частину. Тому замовник своїм коштом відправив зразок на випробування, не оплачені «Кап-Продом», що, на його думку, підлягає відшкодуванню. Він стверджував, що не порушував строки придатності та умови зберігання зразків, а закон не встановлює конкретні строки проведення переговорів після аукціону, тож їх провели 11 червня.

Адмінколегія розглянула документи сторін і вирішила, що зразок передали в лабораторію з порушенням строку придатності, причому замовник не довів зворотного. З огляду на це вона постановила скасувати рішення про відхилення «Кап-Проду» і всі наступні рішення.

Зрештою замовник 31 липня за 11,39 млн грн. замовив «Кап-Проду» масло по 134 грн./кг.