Клерків Кличка підозрюють у привласненні бюджетних коштів на рекламі туристичного Києва
14.08.2018   //  

СБУ підозрює, що у 2015-2018 рр. посадовці Департаменту економіки та інвестицій КМДА та Управління туризму та промоцій КМДА зловживали своїм службовим становищем і, перебуваючи у змові з власниками та керівниками комерційних структур, привласнили державні кошти в особливо великих розмірах. Про це написала Анна Камєліна у виданні «KиевVласть».

Зокрема, згадані Департамент та Управління, а також підконтрольні їм комунальні підприємства оплачували підрядникам різні роботи і послуги за значно завищеними цінами. При цьому роботи виконували безпосередньо співробітники КП «Київський міський туристично-інформаційний центр» («КМ ТІЦ») та КП «Головний інформаційно-обчислювальний центр» ( «ГІОЦ»).

У матеріалах кримінальної справи зазначено, що мова йде про «розтратну» співпрацю чиновників з ТОВ «КТ Макс», ТОВ «Майс сервісес», ТОВ «Майс тревел», ТОВ «Майс сервіс», ТОВ «Асторія тревел», а також ще з 6-ма ФОПами у 2016-2018 рр.

Згідно з даними системи «Prozorro», «КТ Макс» в 2016 р. отримало від «КМ ТІЦ» 155 тис грн. за послуги посередників з продажу рекламного місця, а в 2017 р. – 150 тис грн. за презентацію туристичного потенціалу Києва на зовнішніх інформаційних носіях до Дня Києва в Стамбулі.

«Майс сервісес» в 2016 р. отримав від «КМ ТІЦ» 200 тис грн. за модернізацію київського туристичного порталу visitkyiv.travel. В 2017 «Майс Сервісес» отримав 178 тис грн. від Департаменту економіки та інвестицій за організацію і проведення промо-турів за кордоном для презентації туристичного потенціалу Києва, та ще 198 тис грн. за розробку та впровадження міської туристичної ID-карти гостя Києва для відвідування об’єктів туристичного показу, оплати транспортних послуг тощо.

«Майс тревел» в 2017 р. отримало від «КМ ТІЦ» 490 тис грн. за організацію святкування Днів Києва в Стамбулі. А «Асторія тревел» в 2015 р. отримало від Департаменту економіки та інвестицій 30 тис грн. за організацію рекламно-інформаційного туру для представників туристичної галузі та ЗМІ.

ФОПи, які отримували фінансові кошти від структур КМДА, в справі приховані.

11 липня Печерський райсуд надав СБУ дозвіл на тимчасовий доступ до документів, що знаходяться у володінні КМДА: кошториси, тендерну документацію та договори з фігурантами справи.

ТОВ «Асторія Тревел» очолює Михайло Андрєєв. Засновниками є житель Шахтарська Денис Сисуєв і дончанин Єгор Шипілов, який також є засновником ТОВ «Рест сервіс», яке раніше очолював теперішній начальник Управління туризму та промоцій КМДА Антон Тараненко.

Засновником та керівником ТОВ «Майс тревел» є Майя Набокіна. У соцмережах вона активно контактує з Андрієм Кавуном. Другим співзасновником компанії значиться Сергій Коваль. Раніше фірмою керувала Майя Набокіна.

У Facebook є спільні фото Тараненка зі згаданою Набокіною.

Засновником і керівником ТОВ «КТ Макс» є Галина Тиртична. У 2016 році до цієї фірми мав відношення Андрій Кавун, який є власником та директором ТОВ «Майс Сервісес».

Департамент економіки та інвестицій КМДА з 16 лютого 2018 року очолює Наталія Мельник. В описаний в кримінальній справі період цією структурою в основному керувала Світлана Принада.

Обов’язки директора КП «КМ ТІЦ» з квітня 2018 р. виконує Данило Юрченко. З липня 2016 р. КП «ГІОЦ» очолює Віталій Козубський.