Поліція оголосила у розшук екс-голову правління ПрАТ «Креатив» Юрія Давидова
13.08.2018   //  

Кропивницький відділ поліції ГУНП в Кіровоградській області оголосив у розшук екс-голову правління ПрАТ «Креатив», засновника компанії «Apollo Group» Юрія Давидова. Про це стало відомо з розшукових обліків МВС.

Давидов переховується від органів досудового розслідування, зник тиждень тому – 6 серпня.

Бізнесмена підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 ККУ (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Суд виніс ухвалу про дозвіл на затримання Давидова з метою приводу. Йдеться про кримінальне провадження №12015120020007805 від 22 серпня 2015 року.

Поліція внесла в Єдиний реєстр досудових розслідувань відомості за фактом звернення керівництва ТОВ «Інформаційно-торговий Дім – ЛС» про те, що службові особи ПрАТ «Креатив»  шахрайським шляхом заволоділи майже 4 тис. тонн насіння соняшника загальною вартістю 37,4 млн грн.

За матеріалами справи, зернотрейдер ТОВ «Інформаційно-торговий Дім – ЛС» протягом вересня-листопада 2014 року передав зерно на зберігання «Креативу», а в зазначений термін не зміг повернути. Підприємство подало позов до суду й звернулося до правоохоронців.

Раніше ТОВ «Інформаційно-торговий Дім – ЛС» заявляло про затягування Кіровоградською прокуратурою підписання підозри Юрію Давидову. 24 травня 2018 року підозру таки підготували, але вручити не змогли. ТОВ «Інформаційно-торговий Дім – ЛС» 17 липня 2018 року звернулося до Кіровського районного суду Кропивницького зі скаргою на бездіяльність слідчого у вказаному кримінальному провадженні. Підприємці нарікали, що «з 23.04.2018 року по теперішній час слідчим не вжито жодних заходів з метою встановлення місця перебування Давидова та вручення йому повідомлення про підозру».

3 серпня 2018 року в Києві відбувся Антирейдерський форум. На ньому власники Братського маслопресового заводу заявили про причетність Давидова та пов’язаних із ним людей до рейдерства заводу та ще низки українських підприємств (див. нижче схему). Детальніше про захоплення БМПЗ можна прочитати тут. Про зв’язок Давидова із рейдерами також писала «Економічна правда».

Уривок з презентації Братського маслопресового заводу на Антирейдерському форумі. Стрілочками показані підприємства, до захоплення яких, за інформацією власників БМПЗ, причетний Давидов.

До 2015 року Давидов був співвласником агрохолдингу «Креатив». У 2016 році про купівлю «Креатива» заявили вихідець із БТА-банку Рисбек Токтомушев і бізнесмен Артур Гранц, якого пов’язують із нардепом із «Народного фронту» Андрієм Іванчуком та бізнесменом Леонідом Юрушевим.

У 2017 році «Креатив» зайняв 8 місце в топ-100 найбільших боржників перед державою: «Креатив і ще одна його стуктурна одиниця – ПП «Еллада» – заборгували державі майже 950 млн. грн.