«Порошенківець» виграв у «ляшківця» 171 мільйон на дитячу лікарню в Хмельницькому
03.08.2018   //  

Комунальне підприємство архітектурно-будівельного проектування Хмельницької обласної ради 1 серпня за результатами тендеру замовило ТОВ «Будівельний Альянс Груп» будівництво лікувально-діагностичного корпусу Хмельницької обласної дитячої лікарні за 170,66 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2021 року корпус мають звести по вул. Кам’янецька, 94 у Хмельницькому.

Вибірково перевірені ціни матеріалів з підсумкової відомості ресурсів нижчі від ринку.

Так, цегла керамічна одинарна повнотіла М100 і М125 коштує 2 042-2 600  грн./тис шт., що дешевше від інших торгів (тут і далі тендерні ціни вказано без ПДВ і доставки).

Палі забивні залізобетонні С12-30 купили по 4 799 грн./шт. В інтернет-магазині групи «Ковальська» вони продаються у роздріб по 6 347 грн./шт.

Металопластикові дверні блоки невідомого виробника і характеристик коштують 1 616 грн./кв. м, а просто металопластикові блоки (ймовірно, віконні) – 1 358 грн./кв. м.

Гарантійний строк становить десять років на капітальні та рік на некапітальні конструкції.

На заробітну плату піде 19,19 млн грн., тобто 11% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 4% – 7,16 млн грн.

Ціна угоди на 1% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 172,19 млн грн.

Засновником і керівником місцевої «Будівельний Альянс Груп» є Іван Крутилко, який невдало балотувався в 2015 році до Хмельницької облради від «Блоку Петра Порошенка».

Єдиним конкурентом було хмельницьке ПМП «Лідер» Богдана Сенчука, який тоді ж ішов у Хмельницьку облради від «Радикальної партії Олега Ляшка», але депутатом теж не став.

«BAK stavební společnost, A.S.» (Чехія) скаржилась в АМКУ на дискримінаційні вимоги:

  • нецінові критерії «Обсяг виконаних на об’єктах будівництва будівельно-монтажних робіт» (20%) і «Наявність кваліфікованих працівників» (10%), хоча закупівля не має складного чи спеціалізованого характеру і щодо неї існує постійно діючий ринок;
  • для нерезидентів – нотаріально завірений переклад усіх, а не лише статутних документів, що вимагає багато часу й унеможливлює участь скаржника у торгах;
  • щонайменше два аналогічні договори, хоча закон дозволяє один, та документ про прийняття об’єкту в експлуатацію, не передбачений законодавством деяких країн;
  • лист-відгук, виданий не раніше оголошення торгів, із даними про додаткові угоди

Однак згодом скаржник відкликав скаргу через «недоцільність подальшого розгляду».

Закупівлю провели з другої спроби. Перший тендер відмінили, бо «Будівельний Альянс Груп» лишився єдиним допущеним учасником після відхилення «Лідеру» через неповний пакету документів і ПФ «Діта», внесеної за порушення конкурентного законодавства до «чорного списку» АМКУ із трирічною забороною брати участь у тендерах.