У Кличка намагаються повернути 23 мільйона, переплачених за реконструкцію колектора (додано)
13.07.2018   //  

(додано повідомлення «Київпідземшляхбуду» і дані про його власників)

Київське комунальне підприємство «Інженерний центр» намагається повернути у підрядників кошти, які КП переплатило їм за роботи по реконструкції колектора на загальну суму 22,59 млн грн.

Про це написала Катерина Ейхман у «KиевVласті» з посиланням на лист директора КП «Інженерний центр» Михайла Терентьєва, адресований директору Департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА Оксані Колтик.

У листі йдеться про реагування на результати аудитів, згідно з якими на підприємстві були виявлені факти фінансових порушень – розрахунки з підрядниками за невиконані або не в повному обсязі виконані роботи по реконструкції прохідного колектора водопроводу D 1400 мм від станції метро «Дніпро» до вул. Кіровоградської.

Терентьєв інформує, що «Інженерний центр» намагається через суд стягнути з ТОВ «Управління по будівництву тунелів і підземних споруд спеціального призначення» (ТОВ «УСТ і ПССН») 2,99 бюджетних млн грн., переплачених у 2017 році за роботи по колектору:

  • 1,58 млн грн. – це сума невикористаного авансу,
  • 95 тис грн. – гроші за проведені демонтажні роботи та матеріали,
  • 1,31 млн грн. – сума, на яку підрядник завищив вартість реально виконаних робіт.

Крім того, «Інженерний центр» надіслав листа ТОВ «Концерн «Київпідземшляхбуд» з вимогою повернути 1,4 млн грн. На таку суму, як з’ясували аудитори КМДА, ця фірма завищила вартість проектно-вишукувальних робіт по колектору.

Таким же чином КП вимагає від ТОВ «УСТ і ПССН» повернути комунальному підприємству 18,2 млн грн., сплачених за роботи над тим же колектором водопроводу в період з грудня 2009 р. по грудень 2014 р. Як виявили аудитори КМДА, ця сума також є «фінансовою втратою», яку необхідно відшкодувати міському бюджету.

У обох останніх випадках «Інженерний центр» пообіцяв приватним фірмам подати на них позов до суду «у разі відсутності відповідного реагування».

Засновником і директором з ТОВ «Управління по будівництву тунелів і підземних споруд спеціального призначення» є Вараздат Григорян. Власником ТОВ «Концерн «Київпідземшляхбуд» вказано Василя Веселого та його ж фірму ТОВ «Бас-інвест», керівник Анатолій Гальчук.

Обидві фірми зареєстровані за однією і тією ж адресою: Київ, вул. Пушкінська 9-Г. Крім того, директор «Київпідземшляхбуду» Анатолій Гальчук з 1998 по 2003 рік обіймав посаду керівника в «УСТ і ПССН».

Як повідомляли «Наші гроші», ТОВ «Концерн» Київпідземшляхбуд», відповідно і «УСТ і ПССН», були пов’язані з колишнім нардепом від Партії регіонів Валерієм Борисовим і його сином Дмитром Борисовим. У 2015 році вони обидва балотувалися до Київради від партії «Єдність».

З 30 серпня 2016 року директором КП «Інженерний центр» є депутат Київради з фракції «Солідарність» Михайло Терентьєв.

Господарський суд Києва своїм рішенням від 1 червня 2018 року стягнув з ТОВ «Управління по будівництву тунелів і підземних споруд спеціального призначення» на користь КП «Інженерний центр» 2,99 млн грн. неповернутого не використаного авансу та отриманих від демонтажу металевих конструкцій та матеріалів.

Після опублікування цієї інформації до «Наших грошей» надійшов лист від керівника концерну «Київпідземшляхбуд» Анатолія Гальчука. Він повідомив, що згідно актуальних даних ЄДРЮО, нині Борисови не контролюють компанію, а також що ТОВ «Концерн» Київпідземшляхбуд» не отримувало «жодних листів з вимогами, вказаними в матеріалі, від КП «Інженерний центр».

Від «Наших грошей»:

Фірму «Київпідземшляхбуд» було засновано у 2000 р. низкою осіб, зокрема до складу власників до 2010 р. особисто входив Валерій Борисов, у 2002-2006 р.р. перший заступник глави КМДА, далі – народний депутат. До парламенту він обирався від «Нашої України», але в 2011р. перейшов у фракцію Партії регіонів. На виборах 2012 року Борисов також очолював передвиборчий штаб Партії регіонів в Києві.

За даними системи «YouControl», Валерій Борисов і його син Дмитро були кінцевими бенефіціарами «Київпідземшлябуду» до серпня 2016 року. Згодом фірму переписали на Василя Веселого. При цьому директором компанії залишився Анатолій Гальчук, який був одним з міноритарних співвласників концерну ще з початку 2000-х років разом з Борисовим та Дмитром Андрієвським (нині нардеп від БПП).