У рейдерському захопленні «Агросвіту» фігурує фірма дружини мін’юстівця Чурсіна та держвиконавець
02.07.2018   //  

НАБУ розслідує незаконне збагачення та декларування недостовірної інформації Олександра Чурсіна – начальника управління департаменту правосуддя на нацбезпеки Мін’юсту. Про це стало відомо з ухвали Солом’янського районного суду Києва.

Як встановило досудове розслідування, Олександр Чурсін 2015 року володів інвестиційними сертифікатами ТОВ «КУА «ДІКВ-Л» на 6,3 млн. грн. У грудні того ж року Чурсін уклав договір купівлі – продажу, відповідно до якого компанія по управлінню активами (КУА) викупила у Чурсіна ці сертифікати за 24 млн грн.

Співвласницею «ДІКВ-Л» з жовтня 2010 по липень 2015 року була його дружина Марина Чурсіна. Потім КУА переоформили на кіпрську фірму «Novaagro limited» харківського бізнесмена Сергія Полумисного. Наразі детективи НАБУ через суд отримали доступ до документів, які підтверджують фактичну вартість інвестиційних сертифікатів Чурсіна.

При цьому «КУА «ДІКВ-Л» фігурує в кримінальному провадженні Нацполіції щодо протиправного заволодіння майном агрохолдингу «Агросвіт» Олександра Бічуча та Сергія Полумисного у 2015 році. За матеріалами справи, з 2014 року по 2016 рік група осіб, використовуючи підроблені документи та печатки, а також підконтрольні СПД, серед яких «ДІКВ-Л», вчинили дії по створенню штучної заборгованості ТОВ АПА «Агросвіт» та заволоділи майном агркомпанії на суму 102 млн. грн. В захопленні «Агросвіту» фігурує також Володимир Паркулаб – однокурсник Олександра Чурсіна та його колега по юридичній фірмі «Глобус». В документах він значиться як ліквідатор.

«Агросвіт» зараз контролюють люди та структури, пов’язані з Сергієм Полумисним. Розслідувати справу «Агросвіту» 2016 року бралося НАБУ. Як встановило досудове розслідування в кримінальному провадженні №52016000000000095, після того, як Полумисний почав контролювати агрохолдинг, пов’язана з ним структура ТОВ «Новаагро Україна» почала вимагати в «Агросвіту» начебто заборговані 59 млн. грн. Після чого головний державний виконавець Мін’юсту у січні  2016 року стягнув з «Агросвіту» понад 15 млн грн, хоча суди не поставили остаточну крапку в цьому питанні. При цьому держвиконавець не витримав достатньо часу, який дається фірмі-боржнику на добровільну сплату грошей. НАБУ підозрювало, що держвиконавець це робив з метою одержання неправомірної вигоди для себе та «Новаагро Україна».

Але, як свідчить ухвала Окружного адміністративного суду Києва, згодом НАБУ передало цю справу до слідчого управління Нацполіції у Києві.

Олександр Чурcін був кандидатом на посаду очільника Державного бюро розслідувань. До 2015 року він працював начальником Головного територіального управління в Харківській області, у 2014-2015 рр. очолював юридичне управління міграційної служби. З лютого 2013 по квітень 2014 року Чурсін працював в АМКУ на різних посадах, зокрема, керував юридичним департаментом. У 2011-2013 працював директором адвокатського бюро «Дікв-л».

За інформацією ДФС, з 1998 року по 2015 рік Чурсін всього заробив 15,7 млн грн, а його дружина Марина Чурсіна –  2,1 млн грн.

Міністерство юстиції з 2014 року очолює Павло Петренко. З березня 2015 року роботу ДВС контролював замміністра Сергій Шкляр. Антирейдерську комісію Мін’юсту тоді контролював Павло Мороз, виходець з компанії «Ернст енд Янг Україна», у якій він працював разом з юристом Андрієм Довбенком, якого ЗМІ називають «смотрящим за Мінюстом».