Фіскали не змогли за третину мільярда купити комп’ютери, яких нібито не існувало на момент оголошення тендеру
20.06.2018   //  

Державна фіскальна служба України 16 травня відмінила тендер на закупівлю персональних комп’ютерів на очікувану суму 316,00 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У березні служба оголосила, що хоче купити 15 800 моноблоків діагоналлю не менше 21,5″ очікуваною вартістю 20 тис грн. за штуку. Вони повинні були мати процесор не гірше Intel Core i3 восьмого покоління зі щонайменше двома ядрами і кеш-пам’ять 3 МБ або більше. Причому в складі пропозиції вимагалося подати висновок державної санепідемекспертизи, в якому була б зазначена пропонована модель моноблока.

Невдовзі після оголошення тендеру анонімна фірма в запитаннях до процедури заявила, що такі процесори анонсовані, але ще не доступні для замовлення. А отже, моноблоків із ними не було в модельному ряду «НР», «Dell», «Asus», «Lenovo» та інших виробників. Тобто продавці цих комп’ютерів не змогли отримати висновок СЕС.

На це замовник відповів, що процесори восьмого покоління анонсовані та доступні у продажу. Станом на червень пропозиції таких комп’ютерів є в інтернет-магазинах.

Також потенційні учасники вказали, що фіскали дозволили поставку моноблоків з еквівалентом процесора Intel Core i3 восьмого покоління, не гіршим «за основними показниками продуктивності». Однак у тендерній документації не було прописано, що це за показники, як вони будуть визначатися та порівнюватися.

У відповідь на цю претензію замовник написав, що планує використовувати «загальнодоступні on-line ресурси (наприклад https://www.cpubenchmark.net), які виконують відповідні тести одноядерних та багатоядерних процесорів». При цьому в документації тендеру цього немає.

У квітні ТОВ «Ековудінвест» і ТОВ «Інвест Констракшн» оскаржили закупівлю в АМКУ, але згодом відкликали скарги. «Ековудінвест» заявляв, що виробник анонсував процесори Intel Core i3 восьмого покоління цьогоріч, а моноблоки з еквівалентними  процесорами (восьме покоління, два ядра, кеш-пам’ять 4 МБ) на момент подання скарги постачала лише компанія «HP» – це модель HP 200 G3 All-in-One. «Інвест Констракшн» скаржився на відсутність методики визначення еквіваленту процесора та окупованого Криму в переліку тих областей, для яких не вимагається наявність сервісних центрів.

Зрештою на торги прийшли чотири фірми, але їх усіх відхилили.

Згаданий «Ековудінвест» і ТОВ «Глобал Інтегрейшн Груп» пропонували моноблоки Dell OptiPlex 5260 All-in-One. Вони надали авторизаційні листи про партнерські відносини від ТОВ «Делл Україна» – офіційного представника виробника «Dell Inc.» в Україні. Але замовник у тендерній документації вимагав лист, виданий учаснику виключно самим виробником. Таким чином, узяти участь у торгах міг тільки прямий партнер виробника.

Також обидва дилери принесли видані виробнику «Dell Inc.» нові сертифікати ISO 9001:2015 на систему управління якістю та ISO 14001:2015 на систему екологічного управління. Натомість замовник у документації тендеру вимагав старі ISO 9001:2008 та ISO 14001:2004 без уточнення, що можна принести більш нові сертифікати (вітчизняним виробниками пропонувалось принести сертифікати ДСТУ ISO 9001:2008 та ДСТУ ISO 14001:2004).

ТОВ «ІТ-Інтегратор» пропонувало моноблоки Acer Veriton Z4640G із процесором Intel PDC G4600, стверджуючи, що він є аналогом бажаного замовником процесору Intel Core i3 восьмого покоління. Для підтвердження еквівалентності фірма послалася на тест «CPUbenchmark», яким планував користуватися замовник. Однак фіскали з посиланням на той самий тест зазначили у протоколі відхилення, що пропонований процесор Intel PDC G4600 має продуктивність 5138, а це менше від найнижчого в лінійці восьмого покоління показника 5414 у процесора Intel Core i3-8130U. Водночас за вказаним посиланням узагалі немає названих замовником показників: там Intel PDC G4600 має продуктивність 5110, а Intel Core i3-8130U – 5326.

Також у наданому фірмою висновку державної санепідемекспертизи не була зазначена пропонована модель моноблока, як того вимагала тендерна документація.

ТОВ «Альтаір і К» пропонувало моноблоки ALT22M Intel i3-8xxx / 4Gb / 500Gb / 21.5VA / M+K. Вони мали застарілу матрицю дисплею типу VA, тоді як замовник хотів MVA чи аналог. Також фірма не вказала назву процесора та завантажила аналогічні договори без сторінок з реквізитами та місцезнаходженням сторін.