Порт «Чорноморськ» змінив вимоги про розташування СТО, щоб відбитись від набридливого ФОПа
05.06.2018   //  

ДП «Морський торговельний порт “Чорноморськ”» 23 травня оголосив закупівлю послуг з технічного обслуговування та ремонту дорожньо-транспортних засобів очікуваною вартістю 2,5 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Порт «Чорноморськ» має намір замовити техобслуговування та ремонт 22 автомобілів, зокрема, п’яти Daewoo Leganza, п’яти Hyundai H-1, Hyandai Starex , KIA Sportage, Lexus LS430, Mercedes S320 та S350, двох Nissan Almera, Toyota Previa, двох Volkswagen Sharan та двох Volvo 940.

Для підтвердження відповідності кваліфікаційним критеріям замовник зобов’язав учасників надати довідку про наявність спеціально обладнаної станції технічного обслуговування (далі – СТО), яка повинна знаходитись на відстані не більше 20 км від порту.

Один із учасників ринку, підприємець Дмитро Троянський, поскаржився в АМКУ на дискримінаційність даної вимоги. Відповідна скарга завантажена до системи «Прозорро» 2 червня. Рішення АМКУ щодо прийняття чи не прийняття скарги до розгляду очікується.

Аналогічне зауваження щодо необґрунтованості даної вимоги зафіксоване і у блоці «запитання до процедури». У відповідь на нього замовник зауважив, що:

«…у тендерній документації, не передбачено, що Виконавець несе витрати на транспортування дорожньо-транспортних засобів Замовника на спеціально обладнану станцію технічного обслуговування Виконавця. Отже, знаходження спеціально обладнаної станції технічного обслуговування Виконавця на значній відстані від Замовника є не доцільним для Замовника та призведе до зайвих витрат пального».

У скарзі Троянський зазначає, що його СТО розташоване на відстані 21,1 км від замовника.

Напередодні спірних торгів, 5 березня, «Чорноморськ» проводив закупівлю цих же послуг очікуваною вартістю 3 млн грн з вимогою щодо місцерозташування СТО у радіусі 25 км від порту. На тих торгах замовник відхилив найдешевшу пропозицію підприємця Троянського у зв’язку з поданням ним у неповному обсязі документів на підтвердження наявності обладнання та матеріально-технічної бази.

Це відхилення Троянський не оскаржував, однак подав скаргу в АМКУ, що стосувалась неправомірного визначення переможцем торгів ТОВ «Севен Моторс», чия пропозиція серед трьох конкурентних була найдорожчою.

Колегія АМКУ частково задовольнила тодішню скаргу Троянського, оскільки у складі тендерної пропозиції «Севен Моторс» не було документального підтвердження щодо наявності трьох стапелів, згаданих у заявці. Згідно із зобов’язанням АМКУ, замовник відмінив процедуру закупівлі.

На тодішніх торгах «Севен Моторс» закладав вартість заміни свічок запалювання на рівні 224 грн за послугу, заміни паливного фільтра – 1008 грн/посл, заміни тросів ручного гальма – 784 грн/посл. На ринку їх оцінюють дешевше. Наприклад, вартість заміни свічок запалювання в Одесі стартує від 88 гривень. Замінити паливний фільтр пропонують за ціною від 50 грн, а троси ручного гальма – від 280 грн.

Зауважимо, у рамках тендера від квітня цього року САД у Миколаївській області замовляла заміну паливного фільтру за 464 грн, заміну передніх та задніх гальмівних колодок – за 242 грн. Згідно з калькуляцією «Севен Моторс», заміна передніх гальмівних колодок мала б коштувати 224 грн, а задніх вдвічі дорожче – 448 грн. Заміна гальмівних дисків на Миколаївщині обходиться за ті ж 242 грн, тоді як «Севен Моторс» закладав – 784 грн за послугу.

Вартість людиногодини «Севен Моторс» формував на рівні 280 грн. Восени 2017 року на тендер київського комунального «Шляхово-експлуатаційного управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Подільського району» з обслуговування автомобілів прийшли учасники з пропозиціями щодо вартості люд/год – 180 та 240 грн, а в результаті аукціону впали до 75 та 74,5 грн.

Відмітимо, що при сумарно дешевшій пропозиції Троянського на торгах, що не відбулись, підприємець пропонував дорожчі запчастини до автомобілів. Порівняння цін на запчастини для Daewoo Leganza нижче.

Цінова пропозиція «Севен Моторс» ліворуч, підприємця Троянського – праворуч

Дмитро Троянський зареєстрований як ФОП від січня 2006 року. На його рахунку 4,18 млн грн з кінця 2017 року. Найчастішим замовником послуг Троянського виступало Головне управління Нацполіції в Одеській області (1,22 млн грн).

ТОВ «Севен Моторс» ділять Лариса Демиденко та Юрій Юрченко. Раніше компанія перебувала у власності компанії «Джаап Ессет Холдінгс Лімітед» (Вірґінські острови), Тамари Кайдіної та Олександра Фроймовича. Двоє останніх виступали бенефіціарами фірми. У цьому складі вони зараз контролюють ТОВ «Севен Моторс Плюс», створене у січні 2017 року.

За даними «Прозорро», з середини 2016 року «Севен Моторс» отримав замовлень від бюджетників на понад 3,08 млн грн, з них 1,42 млн грн – від порту «Чорноморськ».