ГПУ заплатила 30 мільйонів новій фірмі комп’ютерників, яку очолив програміст з Генпрокуратури
17.04.2018   //  

Колишні співробітники ТОВ «БМС Консалтінг», яку Генеральна прокуратура підозрює у змові зі своїми співробітниками та завищенні цін на тендері, створили ТОВ «ІТ Платформа», яке отримало від ГПУ замовлень вже на 30 млн грн.

Про це йдеться в розслідуванні Максима Опанасенка для «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Після Майдану СБУ та Генпрокуратура порушили кримінальні справи проти «БМС Консалтінг». Спецслужба підозрює фірму у фіктивних послугах, за які в 2012-2015 рр сплачувалися десятки мільйонів. Прокуратура розслідує справу щодо змови фірми із службовцями самої Генпрокуратури і завищенні цін на тендерах.

У липні 2016 року Світовий банк повідомив про відсторонення ряду українських ІТ-компаній від своїх тендерів через факти корупції. Серед компаній-порушників банк назвав «БМС Консалтінг».

Через місяць після заяви Світового банку було зареєстровано ТОВ «ІТ Платформа». Її прописали в будівлі, де базувалося «БМС Консалтінг». Бенефіціарами нового підприємства стали колишня фінансовий директор «БМС Консалтінгу» Тетяна Мюллер та колишній менеджер проектів цієї фірми Олексій Морозов.

Директором «ІТ Платформи» призначили Костянтина Лосінського. До цього він п’ять років працював в Управлінні інформаційних технологій ГПУ, а в березні 2017 року подав декларацію на звільнення з Генпрокуратури. Уже підчас розслідування журналістів «ІТ Платформа» змінила директора, ним став Олексій Морозов.

З початку 2017 року ГПУ сплатила «ІТ Платформа»  більше 30 млн грн. за техпідтримку інформаційних систем, постачання ліцензій і розвиток Єдиного реєстру досудових розслідувань. Загалом держоргани з початку 2017 року замовили новоствореній фірмі обладнання та послуг на 150 млн грн.

Разом з тим, фірма «ІТ Платформа» вже є фігурантом нового кримінального провадження. Київська прокуратура підозрює низку фірм у завищенні цін при постачанні обладнання «Ощадбанку», у тому числі по цій фірмі йдеться про поставку 48 млн грн.

У березні 2017 року ГПУ забрала справу «БМС Консалтінг» у СБУ і передала її Головному слідчому управлінню Національній поліції. В переліку слідчих цього управління фігурує Андрій Миколайович Полєно. У соцмережах він у друзях Наталії Полєно – співробітниці «БМС Консалтінг». Її сестра Тетяна Полєно нині очолює фірму-засновника «ІТ Платформа» – ТОВ «ІТ Менеджмент». Слідчий Нацполіції, яке веде розслідування щодо «БМС Консалтінг» – ймовірно їх двоюрідний брат. Він задекларував, що його родина орендує квартиру в столичному районі Троєщина. А в січні цього року його тесть – Леонід Бляхман став власником двох квартир та двох паркомісць в елітному житловому комплексі «Новопечерські Липки». На ринку такі дві квартири разом коштують мінімум $0,5 млн, Квартири придбані в новому будинку, я кому ще тільки закінчують ремонти, а навколо облаштовують територію

Тесть бізнесом не займається. На родину батьків дружини слідчого Полєна записано Nissan Qashqai та Nissan Juke, якими користується слідчий з дружиною.