Батько депутата райради, родичі та працівники отримали замовлень на десятки мільйонів за м’ясо
15.04.2018   //  

У 2016-2018 рр. житомирський підприємець Віктор Якімець та його дилери-ФОПи уклали угод з держустановами, переважна більшість яких стосується постачання м’ясної продукції, на загальну суму 76,76 млн грн. Про це повідомляє «Житомир.info» з посиланням на систему «Прозорро».

За останні три роки ФОП Віктор Якімець у Житомирській області отримав замовлень лише щодо постачання м’яса (крім риби) на 23,96 млн грн., і по цьому показнику є лідером у регіоні, а усього по Україні Якімець уклав угод відносно м’ясної продукції на загальну суму 38,65 млн грн.

З Віктором Якімцем пов’язана низка ФОПів, які продають його м’ясо за бюджетні гроші не тільки у рідній Житомирській області, а також у Вінницькій та Київській областях:

Учасник Сума виграних пропозицій/млн грн.
Всього 76,76
ФОП Якімець Віктор Іванович 51,98
ФОП Якімець Андрій Вікторович (син Віктора Якімця) 5,33
ФОП Турос Олена Юріївна 2,74
ФОП Заєць Борис Миколайович 2,63
ФОП Рудь Віта Вікторівна (донька Віктора Якімця) 3,08
ФОП Дацик Ірина Іванівна (бухгалтер Віктора Якімця) 3,31
ФОП Баженов Сергій Леонідович (обвалювальник м’яса у Віктора Якімця) 2,49
ФОП Стернійчук Юля Олександрівна 2,77
ФОП Заєць Тетяна Михайлівна 0,59
ФОП Шапран Юрій Іванович 1,79

Дилером Якімця є його син Андрій Якімець. У тендерній документації, яку він подавав на закупівлю для Житомирського НВК №25, вказано, що Андрій Якімець орендує у Віктора Якімця приміщення, холодильники, авто і не має власних працівників, бо є дилером. З ним уклали угод на 5,33 млн грн.

Андрій Якімець – депутат Житомирської районної ради від ВО «Батьківщина» і є членом цієї партії. Його батько у 2015 році теж балотувався до Житомирської райради, але від ВО «Свобода».

За однією адресою з Андрієм та Віктором Якімцями прописана і Віта Вікторівна Рудь (у дівоцтві – Якімець). Вона – дружина начальника управління захисту економіки в Житомирській області ДЗЕ Нацполіції України Дмитра Рудя. З 2016 року з Вітою Рудь підписали угод на 3,08 млн грн. У 2018 р. вона подавала документи на закупівлю сосисок для Житомирського обласного ліцею-інтернату для обдарованих дітей і надавала висновки СЕС на вироби Віктора Якімця.

Крім родичів, на тендери подаються і працівники Віктора Якімця. У тендерній документації вони вказують, що є дилерами Віктора Якімця, орендують у нього склади та приміщення, холодильні та морозильні камери Teko, Bristol та Electrolux та автомобілі з одними й тими водіями. І відповідно подають на тендери майже ідентичні довідки про матеріально-технічну базу.

Видання знайшло щонайменше двадцять тендерів, де сам Якімець та його дилери змагалися між собою. Наприклад, Віктор Якімець у лютому 2017 року виходив на торги з Борисом Зайцем і виграв. Андрій Якімець у грудні 2017 року обійшов на тендері Баженова, а у листопаді змагався з Шапраном. У Шапрана в тендерній боротьбі виграв Борис Заєць. Раніше Заєць програв на тендері Ірині Дацик, яка виграла тендер ще й у Віти Рудь. З Борисом Зайцем на тендері зустрічалася і Юля Стернійчук, а Олена Турос у січні цього року виграла тендер у Сергія Баженова.

«Поведінка ФОПів, а також ряд таких обставин, як оренда одного і того ж авто, одні і ті ж водії тощо може мати ознаки так званої «змови» на участь у тендері, або антиконкурентні узгоджені дії. Такі дії заборонені Законом про захист економічної конкуренції, а повноваження щодо встановлення таких дій та притягнення до відповідальності має виключно Антимонопольний комітет України», – розповіла юрист громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак.

Віктор Якімець разом із сином Андрієм володіє фермерським господарством «Лука-Агро», яке з 2009 року підписала з держустановами угод на 23 млн грн.