«Прокладка» без торгів і відкритих цін отримала ще 40 мільйонів на Охматдит
17.01.2018   //  

ДП «Укрмедпроектбуд» 29 грудня уклало угоду з ТОВ «Ріола-Модуль лтд» про додаткові роботи з будівництва лікувально-діагностичного комплексу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» на 39,66 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

До травня 2018 р. виконають загальнобудівельні та оздоблювальні роботи, пусконалагодження трьох ліфтів, улаштують фасади, рентгенозахист, протипожежні системи, слабкострумові мережі. Нагадаємо, прем’єр-міністр Володимир Гройсман ще у липні заявив, що загальнобудівельні роботи завершені, і для відкриття лікарні достатньо лише закупити меблі і обладнання.

Договір передбачає можливість повного авансування робіт замовником.

Підсумкова відомість ресурсів та кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

За специфікацією обладнання, насоси WILO TOP-S 30/5 DM коштують 10 323 грн. із ПДВ.

В інтернет-магазинах їх продають по 7 666-8 253 грн., ймовірно без ПДВ і доставки, що з урахуванням цих витрат відповідатиме ціні для «Охматдиту».

Модулі порошкового пожежогасіння Бранд-15-СВ купили по 3 390 грн., а вибухозахищені Бранд-15-СВ-ВЗ – по 3 990 грн. із ПДВ.

«Ріола-Модуль лтд» є генпідрядником будівництва із серпня 2016 р., коли виграла відкриті торги вартістю 213,40 млн грн. Після того у грудні 2016 р. із фірмою уклали першу угоду на додаткові роботи вартістю 94,24 млн грн. Згодом у серпні 2017 р. уклали другу додаткову угоду щодо робіт і обладнання на 198,15 млн грн. і нарешті в грудні 2017 р. – нинішню третю додаткову угоду. Сума цих угод, укладених за неконкурентною переговорною процедурою, вже перевищує вартість первісного тендеру.

Для уникнення ризику несумісності виконання робіт у грудні 2016 р. була скликана Науково-технічна рада ДП «ДНДІ будівельних конструкцій» під головуванням професора Кривошеєва П.І. Тоді й розробили рекомендацію про проведення переговорної процедури із генпідрядником. Для наступних переговорних процедур НТР не скликалась, але ДНДІ надавав аналогічну рекомендацію.

В обґрунтуванні сказано, що в попередню угоду включили не весь обсяг робіт через відсутність достатнього фінансування. Однак у грудні 2017 р. передбачалось виділення додаткових асигнувань, тому Мінекономрозвитку дозволило «Укрмедпроектбуду» розпочати закупівлю, але укладати договір лише за наявності реального фінансування.

«Ріола-Модуль Лтд» зі статутним капіталом 375 грн. належить івано-франківцю Володимиру Духовичу, який раніше був партнером по ТОВ «НВО «Стальконструкція» Романа Абрамовського – колишнього заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

Абрамовський у 2008-2012 рр. очолював правління будівельного ПАТ «Укрстальконструкція», яке контролювали брати Сергій і Олександр Тарути. Сергій Тарута у 2014 р. очолював Донецьку ОДА, а нині є позафракційним нардепом.

Після звільнення з компанії Тарути Абрамовський працював заступником директора «Ріола-модуль лтд».