- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

У Львові містобудівні умови видають з порушеннями через війну виконкому з ДАБІ, – експерт

У Львові містобудівні умови та обмеження (МУО) забудови земельних ділянок затверджуються рішеннями виконавчого комітету Львівської міської ради, який очолює мер міста Андрій Садовий, а не відповідним органом містобудування та архітектури. Про це свідчать МУО, розміщені в львівському Реєстрі [1] містобудівних умов та обмежень управління.

Рішення про містобудівні умови та обмеження приймає виконком та візує управління архітектури та урбаністики. Як приклад можна привести МУО, надані ТОВ «Девелопленд груп» на будівництво [2] торгово-громадського комплексу.

[3] [4]

У рішеннях про надання МУО виконком вказує, що керується законом про місцеве самоврядування в Україні.

Експерт з проблем містобудування Георгій Могильний запевняє, що подібні рішення суперечать вимогам законодавства, згідно з яким МУО мають надаватися та затверджуватися наказом спеціально уповноваженого органу містобудування та архітектури, який очолює головний архітектор відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

«Положення, на які посилається виконком Львівської міськради, не діють ще з весни 2011 року. Процедура надання МУО, що використовується у Львові, може слугувати як для тиску на суб’єкти господарювання з боку виконавчих комітетів, так і майже повністю знімати колегіальним рішенням відповідальність з чітко визначеної посадової особи за надання МУО, які не відповідатимуть вимогам законодавства», – переконаний Могильний.

Він розповів, що у разі надання МУО виконкомом міськради Державна архітектурна будівельна інспекція (ДАБІ) не має повноважень на перевірку містобудівних умов і обмежень, адже повноваження ДАБІ розповсюджуються виключно на об’єкти архітектурно-будівельному нагляду, а виконком міськради до них не відноситься. З іншого боку, ДАБІ за бажанням може зупинити будь-яке будівництво у Львові на тих підставах, що у замовника відсутні вихідні дані на проектування, адже МУО надані органом, що не має на це повноважень.

«У Львові фактично йде війна між виконавчим комітетом Львівської міської ради та ДАБІ у Львівській області. Кількість МУО у Львові, що не відповідають вимогам законодавства, є значною. Їх відміняє ДАБІ. Але виконком Львівради не є об’єктом нагляду Держархбудінспекції, тож дії ДАБІ з відміни МУО є досить сумнівними. При цьому ДАБІ на своєму сайті постійно повідомляє [5] про відміну незаконних рішень місцевої влади у Львові, що є досить нетиповим. Якщо ДАБІ почне ще і масово анулювати дозвільну документацію, посилаючись на незаконність надання МУО рішеннями виконкому, всі збитки забудовників будуть підлягати компенсації за рахунок бюджету Львова», – вважає Могильний.

Нагадаємо, після 10 червня 2017 року почав діяти закон, згідно з яким відомості про надані МУО підлягають [6] внесенню до Реєстру містобудівних умов та обмежень.

Департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області очолює Роман Желих.