Державні хіміки перевели на шотландську «прокладку» 43 мільйони, «купивши» неіснуюче обладнання
27.09.2016   //  

Службові особи ДП «Український державний науково-дослідний і проектний інститут азотної промисловості і продуктів органічного синтезу» (УкрДІАП) скоїли розтрату майна зазначеного державного підприємства шляхом закупівлі обладнання у «Fukuyama Invest LP» (Шотландія), яке фактично на територію України не надходило. Про це свідчить ухвала Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 20 вересня.

Держфінінспекція в Дніпропетровській області торік провела аудит діяльності ДП «УкрДІАП» (Дніпропетровська обл.), під час якого встановила закупівлю обладнання, яке фінансовим планом підприємства не передбачалося. Протягом червня-жовтня 2014 року держпідприємство сплатило шотландській компанії майже 43 млн грн.

Для закупівлі УкрДІАП вилучило 56% обігових коштів, в результаті чого майже вдвічі зросла кредиторська заборгованість підприємства по розрахунках з іншими контрагентами за товари, роботи, послуги. Таким чином, підприємство понесло збитки у великому розмірі.

Суд надав слідчим доступ до банківських рахунків держпідприємства і всіх операцій по них у банках «Надра», «УкрСиббанк», «Сбєрбанк», «Фінексбанк», АКБ «Новий» і «ПУМБ».

Станом на 2014 рік ДП «УкрДІАП» очолював Олександр Барабаш. Він контролював ПП «Нітрохім Інжинірінг», яке причетне до виведення державних коштів з УДП «Укрхімтрансаміак» та ДП «УкрДІАП». З лютого цього року ПП ліквідується.

Компанія «Fukuyama Invest LP» (Единбург) була зареєстрована у квітні 2013 року. На даний час її статус значиться як «активний». Жодних даних про директорів чи засновників шотландської компанії у відкритому британському реєстрі не вказано.