Суд відправив на новий розгляд справу високопосадовця з ФДМУ, який уклав угоду з ГПУ задля умовного терміну
09.08.2016   //  

Апеляційний суд міста Києва скасував вирок і відправив на новий розгляд справу колишнього заступника начальника управління державним майном та орендних відносин Фонду держмайна України Ігоря Федотова, засудженого до умовного терміну за пособництво і отримання неправомірної вигоди. Про це свідчить ухвала Апеляційного суду м. Києва від 14 липня.

Федотов був затриманий у жовтні 2014 року разом з тодішнім начальником Управління реформування власності Мінпромполітики Василем Новиковим. Вони вимагали і отримали 80 тис грн від директора ТОВ «Техно-торгівельний центр Електроніка-Н» Леоніда Штейнбока за погодження приватизації приміщення площею 80 кв м у Миколаєві. Йдеться про майно колишнього ДП «Миколаївський техно-торгівельний комплекс «Електроніка», яке підпорядковувалося Мінпромполітики.

За даними матеріалів справи, умисел отримати хабар від директора фірми виник в Новикова, який почав затягувати і потім відмовився погоджувати приватизацію. Згодом він залучив до вимагання Федотова, який звертався в міністерство від імені ФДМУ з проханням переглянути відмову. Раніше чиновники вже були знайомі.

4 грудня 2014 року Федотов уклав з представником Генпрокуратури Долгополовим С.В. угоду про визнання вини, яку суд затвердив 19 грудня, призначивши чиновнику покарання: 5 років позбавлення волі умовно з забороною обіймати посаду державного службовця на 3 роки.

У червні цього року адвокат Новикова оскаржив цей вирок, називаючи його незаконним. Він вказав, що вони не брали участі у засіданні 19 грудня 2014 і дізналися про вирок Федотову лише 17 травня цього року під час розгляду в суді провадження по Новикову.

Апеляційний суд скасував вирок Федотову і направив справу на новий розгляд. Підставою для цього стало те, що проголошення вироку не зафіксовано на технічному носії інформації, а це є істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону. При цьому апеляційний суд зазначив, що під час нового розгляду справи мають бути перевірені умови угоди Федотова з прокурором.

Зауважимо, що Новикову повідомлення про підозру у вимаганні і отриманні хабара було повідомлено 22 жовтня 2014 року. Обвинувальний акт по ньому надійшов до суду 7 квітня 2015 року, однак у червні суд повернув його прокурору, оскільки в ньому було відсутнє формулювання обвинувачення, натомість викладені лише фактичні обставини та правова кваліфікація  кримінального правопорушення з посиланням на пред’явлену підозру. Представник ГПУ подав апеляцію, однак 23 липня отримав відмову, а відтак він мав доопрацювати обвинувальний акт.

Нагадаємо, у 2014-2015 рр Мінпромполітики було приєднане до Міністерства економічного розвитку і торгівлі.