Львівський бронетанковий заплатив 3 мільйони за безкоштовну документацію по ремонту танка
03.06.2016   //  

Військова прокуратура Західного регіону підозрює посадових осіб ДП «Львівський бронетанковий завод» (ЛБТЗ) в фіктивному контракті з ТОВ «НВП «Екопроф» на корегування технічної документації вартістю 2,78 млн грн.

Про це стало відомо з ухвали Шевченківського районного суду м. Львова про надання слідчому військової прокуратури тимчасового доступу до документів в рамках кримінальної справи №42016140410000023 від 29.01.2016 року.

В липні 2011 року концерно «Укрспецекспорт» уклав угоди з АТ «Семей Інжиніринг» з Казахстану щодо постачання в цю країну запчастин до бронетанкової техніки та документації для капремонта танка Т-72 та експлуатації бронетранспортера БТР-80К. На виконання цих угод концерн уклав договір комісії з «Львівським бронетанковим». В свою чергу завод підписав договір з ТОВ «НВП «Екопроф», за яким приватна фірма повинна була отримати від держпідприємства 33 найменування технічної документації і відкоригувати її для іноземного замовника.

Слідство встановило, що станом на грудень 2011 року «Екопроф» не передавав заводу відкориговану документацію, хоча посадовці «ЛБТЗ» склали акти про прийом документації від фірми. За цими актами їй протягом 2011-2012 років були виплачені 2,78 млн грн.

Також слідство встановило, що львівський завод при наявності дозволу Міністерства оборони на передачу такої техдокументації за кордон міг безкоштовно отримати її відкорегований варіант в міністерстві.

Також з матеріалів справи відомо, що в середині  жовтня 2011 року (вже після договору з  «НВП «Екопроф») «Укрспецекспорт» звертався з листом до Міноборони про отримання відповідного дозволу, але Департамент розробок і закупівлі озброєння та військової техніки МО запропонував відмовити концерну. Щоправда,  питання було вирішено на користь експорту після втручання заступника міністра оборони України-керівника апарату Володимира Омельянчука.

Слідчий військової прокуратури подав клопотання про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, які пов’язані з казахстанським контрактом. Суд це клопотання задовільнив.

В 2010-2015 роках керівником ДП «ЛБТЗ» був Олександр Остапець. В травні він був засуджений до 5 років умовно з випробувальним терміном в 3 роки за викрадення коштів заводу на суму 2 млн грн. Вирок з умовним терміном запропонувала військова прокуратура.

З жовтня 2015 року керівником «ЛБТЗ» є Роман Тимків, який раніше був депутатом Івано-Франківської міськради та займався будівельним бізнесом. Він є бізнес-партнером Олега Бахматюка по ТОВ «Прикарпатська кераміка».

В 2011 році засновниками ТОВ «НВП «Екопроф» були мешканці Києва Борис Куриленко та Сергій Смірнов, також житель Броварів Олег Скляр. Останнього через декілька місяців в переліку засновників змінив киянин Ігор Гольцов. «Вісник державних закупівель» не містить інформації про отримання фірмою державних замовлень. У відкритих джерелах фірма розміщувала оголошення про свою спеціалізацію на модернізації бронетанкової техніки. ЗМІ повідомляли, що спеціалісти «НВП «Екопроф» є вихідцями з 482 Конструкторсько-технологічний центр МО України.