Аеропорт викинув три дешевші пропозиції щоб віддати 3 мільйони фірмі, спійманій на змові
12.04.2016   //  

КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя» 6 квітня акцептувало пропозицію ТОВ «Проектно-будівельна компанія «Манк.» на капітальний ремонт злітно-посадкової смуги вартістю 3,06 млн грн. Про це повідомляють «Наші гроші. Запоріжжя» з посиланням на «Вісник державних закупівель».

Окрім «Манк.» на торги подалося ще четверо учасників: ТОВ «Віват Інвест» (3,56 млн грн.), ТОВ «СК Флагман» (2,43 млн грн.), ТОВ «Успіх-Плюс» (2,79 млн грн.) і «Будпроект Україна» (2,56 млн грн.).

Три найдешевші пропозиції були відхилені через невідповідність кваліфікаційним критеріям. Зокрема вказувалося, що надані копії договорів не підтверджують виконання аналогічних робіт, відсутність назв використовуваних матеріалів у кошторисі, відсутність деякий довідок, непронумерована пропозиція.

Тож єдиним конкурентом компанії «Манк.» виступило «Віват Інвест».

Миколаївське ТОВ «Проектно-будівельна компанія «Манк.» належить Анатолію Малярчуку з Нового Бугу (Миколаївська область).

В грудні 2015 року Антимонопольний комітет України визнав компанію «Манк.» порушником антиконкурентного законодавства під час торгів на закупівлю робіт з реконструкції приміщень електропідстанції «Котовська». Тоді «Манк.» отримало підряд вартістю 1,2 млн грн. угодивши свої дії з конкурентом. Компанію оштрафували на 68 тис грн і внесли до реєстру підприємств-порушників антиконкурентного законодавства. Відповідно до законодавства, протягом трьох років пропозиції таких учасників торгів замовники зобов’язані відхиляти.

Згідно конкурсної документації тендеру від запорізького аеропорту, в учасників не вимагалося подавати документальне підтвердження про відповідність вимогам, зокрема і про не притягнення до відповідальності за вчинення антиконкурентних дій, якщо така інформація містить у відкритому доступі. Перелік підприємств-порушників антиконкурентного законодавства міститься саме у вільному доступі.

Відповідно до вимог, тепер компанія «Манк.» протягом 10 днів має подати гарантійний лист про не притягування  до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій.

З 2008 року КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя» очолює Віктор Біскупський, який працював на підприємстві з 1996 року. Саме його сім’я напряму раніше мала відношення до ТОВ «Запорізька хендлінгова компанія», яке в аеропорту заправляє літаки, виконує наземне адміністрування, обслуговування багажу та пасажирів, надає послуги зали відпочинку та готелю, інше.

В 2009 році, коли була створена фірма, 60% в її статному капіталі належали Ірині Кваснюк – родичці Біскупського Ще часткою в 25% володів вже екс-директор Євген Каргальський. Решта 15% дісталася директору «Запоріжхендлінгу» Віталію Павелку. В 2013 році частку Кваснюк переписали на Ольгу Біскупську – дружину директора аеропорту. Сьогодні її в складі засновників підприємства змінив мешканець Запоріжжя Олексій Прокоп’єв, який раніше не був серед засновників будь-яких підприємств.