«Укренерго» віддало харків’янам 102 мільйони на лінію зв’язку між АЕС
11.02.2016   //  

ДП «НЕК «Укренерго» 29 січня за результатами тендеру замовило ТОВ «Арес-С» будівництво волоконно-оптичної лінії зв’язку за 101,55 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

До 1 листопада 2017 р. проведуть волоконно-оптичну лінію зв’язку (ВОЛЗ) по лінії електропередач 330 кВ Рівненська АЕС – Грабів – Рівне – Хмельницька АЕС із перевлаштуванням існуючої ПЛ (пусковий комплекс №5).

Закупівлю провели з другої спроби. На перші торги подавалися ТОВ «Південна енергетична компанія» (117,04 млн грн.) і ТОВ «АСТ-Технології» (118,90 млн грн.). Замовник відхилив обидві заявки через невідповідність умовам тендеру.

На останніх торгах конкурентами «Арес-С» були «Південна енергетична компанія» і ПАТ «Південьзахіделектромережбуд».

Фінська компанія «Eltel Networks OY» з групи «Eltel Group» уточнювала умови участі нерезидентів України, але так і не прийшла на тендер.

При цьому замовник перед тендером тричі змінював документацію.

Спочатку прибрали вимогу про те, що мінімум один об’єкт з аналогічних договорів учасника мав бути в Україні, та додали детальні вимоги щодо відведення земельних ділянок.

Потім дозволили учаснику мати досвід робіт на 2 або більше об’єктах електроенергетики класом напруги від 220 кВ, а досвід спорудження ВОЛЗ у грозозахисному тросі на ПЛ від 110 кВ на 2 або більше об’єктах за останні 3 роки – йому самому АБО субпідряднику.

Харківською фірмою «Арес-С» володіє та керує Олександр Волков. Вона має спільні адресу і номер телефону – (057) 7210090 – із харківським ТОВ «Торговий дім «Укрелектроавтоматика» Наталії Іванової.

Із 2008 р. «Арес-С» виграв тендерів на 229,10 млн грн., з яких 227,97 млн грн. – у системі «Укренерго» і жодного – на спорудження ВОЛЗ по лініях електропередач.

«Укрелектроавтоматика» у 2008-2009 рр.. перемогла на двох тендерах «Укренерго» на 15,06 млн грн.

Власниками «Південної енергетичної компанії» є Юрій та Алла Малярчуки, кіпрський офшор «Рексміт лімітед (Rexmith limited)» та росіянин Володимир Шугайло.

Шугайло відомий як замначальника комерційного управління «Нафтогазової компанії «Ітера» (Росія), яка у 1990-х рр.. постачала туркменський газ в Україну. Власник «Ітери» мільярдер Ігор Макаров у 2014 р. продав компанію державній «Роснефти».

Кінцевими бенефіціарами фірми «Південьзахіделектромережбуд» є Віталій Сікорський та Оксана Друль.