«Укрексімбанку» залишились голі стіни від заводу автошин замість кредиту на 900 мільйонів
13.01.2016   //  

ПрАТ «ІнтерМікро Дельта, Інк» заборгувало державному Укрексімбанку 892,15 млн грн. Про це пише Вадим Стародубцев у «Діловій столиці».

У 2012 році розпочався процес санації виробника шин для сільськогосподарської та дорожньо-будівельної техніки, а також вантажних і легкових авто – дніпропетровського заводу ВАТ «Дніпрошина», яке тоді входило в орбіту російського бізнесмена Надіра Багаутдінова.

Інвестором цього заводу, який заборгував кредиторам на чолі з Укрексімбанком та Райффайзен банком Аваль 500 млн грн., стало київське «ІнтерМікро Дельта, Інк». За інформацією видання, ця компанія, якій відійшов цілісний майновий комплекс «Дніпрошини», була близькою до «дочки» групи Raiffeisen – австрійської інвестиційної компанії Perun Capital. Глава останньої Торстен Пол був офіційним представником власника 100% акцій «ІнтерМікро Дельта, Інк» – кіпрської Marmolada Investments, і в 2013-2014 р «наглядав» за шинним активом на посаді заступника гендиректора.

Влітку 2015 у «ІнтерМікро Дельта» з’явився новий директор – замість Романа Науменко, який очолював компанію з 2013, керувати шинним активом став співвласник ТОВ «Реал холдінг» Іван Тереньов. За даними видання, це було наслідком зміни власника заводу, в плани якого не входив подальший розвиток шинного виробництва.

Після зміни керівництва ситуація на підприємстві загострилася. У вересні було звільнено частину працівників «ІнтерМікро Дельта», які почали пікетувати підприємство з вимогою погашення багатомільйонних боргів по зарплаті, звинувачуючи керівництво ПрАТ в тому, що його обладнання ріжуть на металобрухт.

В листопаді Бабушкінський райсуд Дніпропетровська за клопотанням прокуратури наклав арешт на майно підприємства. Тоді ж стало відомо, що посадових осіб «ІнтерМікро Дельта» звинувачують у привласненні коштів ключового кредитора підприємства – Укрексімбанку, який 5 років тому відкрив компанії кредитну лінію на 670 млн грн. Станом на кінець листопада минулого року заборгованість по ній у «ІнтерМікро Дельта» вже становила 892,15 млн грн. (з урахуванням відсотків і пені).

У кінці 2015 «ІнтерМікро Дельта» змінила свою прописку на запорізьку і на початку січня госпсуд Запорізької області почав банкрутство компанії. Ініціатором цього процесу виступило київське ТОВ «СБ Вікторія Плюс» Миколи Гнеся, якому «ІнтерМікро Дельта» заборгувало за охоронні послуги 660 тис грн. За рішенням суду вже введена процедура розпорядження майном боржника, керувати якою призначена арбітражний керуючий Наталя Жиленко із Запоріжжя.

Видання вважає, що «ІнтерМікро Дельта» чекає визнання банкрутом, а майновий комплекс боржника дістанеться Укрексімбанку. Втім шансів виручити за цей актив суму, що дозволяє компенсувати хоча б чверть боргу у розмірі 892,15 млн грн., у державної фінустанови вкрай мало.

Ще у вересні 2015 представники держбанку перевірили стан заставленого майна «ІнтерМікро Дельта», і прийшли до висновку, що воно знаходиться в незадовільному стані. З’ясувалося, що котельня, яка передана в іпотеку банку, в аварійному стані, виробниче обладнання та тепло-комунікаційні мережі демонтовані і зникли у невідомому напрямку, виробничий процес призупинено, консервація основних виробничих фондів підприємства не здійснювалася.