Скандальний «Укрбуд»
08.12.2015   //  

domДійові особи скандалу з «Сонячною Рів’єрою»: ментор януковичевського завгоспа, заступник Кличка, відомий блогер, «гаманець» міністра доходів та інші.

Декілька тижнів тому на Микільській Слобідці відновилися будівельні роботи на одному з найскандальніших об’єктів в столиці – ЖК «Сонячна Рів’єра». Ще буквально в липні мер міста Віталій Кличко запевняв, що за його особистим «наполегливим зверненням до забудовника» роботи припинені й відновлені не будуть аж поки не відкоригують плани на освоєння набережної і не погодять їх з місцевими мешканцями. Однак техніка знову загула на Слобідці одразу після місцевих виборів, від чого в багатьох киян почав напрошуватися скептичний висновок: вибори «відбули», піаритися вже не треба, справу знову пускають насамотік.

карта київ-лівий берег

Тим часом в держкорпорації «УкрБуд», що веде це будівництво, продовжують наголошувати: увесь скандал довкола «Рів’єри» – від недобросовісного піару політиків, і таки справді добре, що вибори скінчилися, бо тепер можна спокійно добудувати об’єкт. «Все затихло, що ж ми кинемо недобудоване житло? Щоб воно 100 років стояло?», – говорить Юрій Пелих, голова ради директорів «Укрбуд», і вкотре запевняє, що будівництво законне: «Ми проходимо всі інстанції аж до верху, бо в нас усі документи є. Суди виграємо».

план1 план2

Із судами керівник «Укрбуду» поквапився. Справа у тому, що землю під його забудовою відсуджує «Ощадбанк». Суть у тому, що нинішній землевласник, ТОВ «Терра Капітал» купував землю на Слобідці за кредитні кошти. Позику в розмірі 169,93 млн грн. брали у 2010 р. в «Ощаді». У заставу при цьому заклали вищевказану ділянку, при чому разом із нинішніми й майбутніми об’єктами на ній, включаючи нерухоме майно, будівництво якого ще не завершено. Повернути кредит мали до грудня 2015 року. Утім «Терра» не виконувала умови договору, «Ощадбанк» двічі безрезультатно звертався до фірми щодо відкликання кредиту.

Зрештою в лютому 2015 р., коли боргу з відсотками уже набігло 202 млн грн., банк подав до суду з вимогою стягнути іпотеку. У травні Госпсуд Києва цей позов задовольнив, адже умови кредитного договору справді були порушені, і пояснив – земельну ділянку повинні оцінити й реалізувати на торгах, з виручених коштів і віддаватимуть борг банку. «Терра» оскаржила рішення в апеляцію, однак у жовтні програла з тим же формулюванням. Попереду ще «вишка»: Вищий госпсуд вже прийняв касаційну скаргу й призначив засідання на 9 грудня. Однак у подібних справах, як показує судова практика, шанси мінімальні – адже йдеться про порушення умов договору.

При цьому питання з продажем спірної ділянки для погашення боргу перед «Ощадом» не єдине. Точніше – воно саме під питанням. Ділянка ділянкою, але на ній уже стоїть каркас будинку, фактично це об’єкт незавершеного будівництва. Згідно з витягом із майнового реєстру, права на нерухоме майно, розташоване на спірній землі, оформлені зовсім не на державний “Укрбуд”, а на приватний ТОВ «УкрБуд Девелопмент». Саме він офіційно є і забудовником, і інвестором.  Мало того. У червні 2014р.  «УкрБуд Девелопмент»  заклав недобудований об’єкт в іпотеку фірмі ТОВ «ФК «Житло-Капітал». Загальна сума зобов’язання – 10 млн грн., строк погашення боргу – 2019р. То як держбанк продаватиме землю, якщо на ній, по-перше, розташоване приватне майно, а по-друге, це майно вже закладене в іпотеку, у зв’язку з чим накладено обтяження?

реєстр-1 реєстр-2 реєстр-3

З огляду на знову активізоване будівництво й описаний вище судово-іпотечний бардак, питання «чия тема?» знову стає актуальним. Проблеми із законністю й ризиками забудови набережної на Слобідці були детально описані журналістами програми «Схеми», тож зупинятися на цьому й повторюватися не будемо. Натомість оновимо й систематизуємо дійових осіб цієї історії.

Державна корпорація «УкрБуд»

микитась

Максим Микитась

На сайті проекту «Сонячна Рів’єра» зазначено, що житловий комплекс – це проект держкорпорації. Президентом «Укрбуду» з вересня 2009 р. є Максим Микитась, донедавна депутат Київради від «УДАРУ» Віталія Кличка. Навесні цього року «Схеми» запитали Микитася про участь у проекті приватної фірми з практично аналогічною назвою, але офшорними власниками. Депутат спочатку заявив, що про белізькі офшори нічого не знає, а потім на закиди про непрозорість доволі нервово порадив «Ну не купуйте тоді квартири там!». Чому Максим Микитась такий нервовий до журналістів і водночас такий спокійний до офшорів?

Далеко копати не довелося. Директором «Укрбуд Девелопменту» сьогодні є Олег Майборода. Він також відомий як власник ТОВ «Торговий дім «Ліс України». Керівником цієї фірми останні чотири роки значиться Наталія Олексіївна Микитась – дружина Максима Микитася. Окрім того, Майборода свого часу був директором двох фірм – ЗАТ «Київсоцбуд» (2010-2011) і ТОВ БК «УкрБудМонтаж» (з 2011 і щонайменше до 2013р.) – де раніше директором, а в другій фірмі також і власником, був сам Максим Микитась. Сьогодні друга зі згаданих фірм також значиться одним із партнерів «УБД». До того ж, свого часу Майборода працював разом з батьком Микитася – Віктором Микитасем, разом вони входили до складу правління й були міноритарними акціонерами ПАТ «Пiвдентеплоенергомонтаж».

Юрій Пелих

Юрій Пелих

Разом з тим, головою ради директорів і секретар наглядової ради та правління державного «Укрбуду» є Юрій Пелих. До Микитася Пелих багато років сам керував корпорацією. Однак відомий став не тільки як очільник «УкрБуду», але й як колишній свекор (батько першого чоловіка) Марини Пелих – нині дружини Андрія Кравця – глави Держуправління справами часів  Віктора Януковича. В інтерв’ю Пелих розповідав, що це саме він прилаштував у столичний будівельний бізнес Кравця, який до того мав лише мережу автозаправок. Нагадаємо, з часом Андрій Кравець почав займатися будівництвом для Януковича, в тому числі Межигір’ям, а паралельно – розвивав і свій будівельний бізнес. Зокрема пов’язані з ним і Мариною Пелих фірми виграли цілу низку інвестиційних конкурсів на будівництво в Києві. За ці забудови й досі тривають суди, з перемінним для прокуратури успіхом.

ТОВ «УкрБуд Девелопмент»

Сергій Якусевич

Сергій Якусевич

Колись фірма мала іншу назву і була пов’язана із Анатолієм Войцеховським – але так давно, що до нинішньої епопеї з «Рів’єрою» це вже навряд чи має стосунок. Новітня історія «УБД» почалася в 2011 р., коли власником записали Григорія Рейхтмана, а директором став його син Сергій Якусевич. На той момент він очолював донецьку дочірку «УкрБуду» – і в той же рік увійшов у приватний бізнес Юрія Пелиха, очоливши в якості директора його фірму ТОВ «Будівельні мережі». Із осені 2013 р. Якусевич уже фігурує як заступник Пелиха в державному «Укрбуді». Тоді ж приватна фірма й отримує свою нову назву, аналогічну до держкорпорації.

Навесні 2013 р «УБД» змінює власника – ним на півтора роки стала мешканка Требухова Київської обл. Оксана Шекета, відома як бухгалтер державного «Укрбуду». Саме при ній і почалося будівництво на Слобідці.

шекета бух укрбуд 2 шекета бух укрбуд

А в грудні 2014 року «УБД» вивели на офшори. Однак зв’язок з Пелихом не зник. По-перше, упродовж півроку УБД мав спільного кіпрського бенефіціара з «Будівельними мережами» Юрія Пелиха (див.скріншоти). По-друге, УБД з «Будівельними мережами» досі приписана за однією адресою в Києві, по просп. Науки, 63. По-третє, навіть коли влітку «УБД» перевели на нових белізьких номіналів, директором лишається Олег Майборода, пов’язаний із Максимом Микитасем, про що ми вже розповіли вище.

панайота крісту в БМ панайота крісту в УБД

Карл Волох

Карл Волох

Серед проектів «УБД» ціла купа скандальних забудов. Так, фірма виступає забудовником ЖК бізнес-класу «Pechersk Hall» на Звіринецькій. Багатоповерхівки будують в зоні зсувів і в межах історичного ареалу, протести місцевих мешканців і активістів навесні дійшли до побиття депутата Київради. Замовником будівництва є ТОВ «Група проектного фінансування» блогера Карла Волоха. І цей самий Волох в якості радника мера Києва відзначився і серед переговорників по «Сонячній рів’єрі».

А серед уже збудованих об’єктів «УБД» – житловий комплекс «Верховина» на Проспекті перемоги. Як повідомляла раніше програма «Наші Гроші», тут мали звести будинок для співробітників МВС, зокрема для бійців АТО – натомість тепер «УкрБуд» відкрито продає квартири всім охочим.

ТОВ «Терра Капітал» і ТОВ «Майк»

Ігор Ніконов

Ігор Ніконов

Кілька слів щодо тих, з кого почалася забудова на Микільській Слобідці. Землю тут початково скупило ТОВ «Майк», його співвласником тоді була родина екс-депутата Київради Вадима Столара, в будівельній галузі найбільш відомого за дві речі: аферу «Еліта-Центр» і партнерство з Ігорем Ніконовим.

Це одна з важливих постатей в історії «Сонячної рів’єри». В 2005-2009 р. фірма «Майк» належала Дмитру Крапівіну, сину Володимира Крапівіна, співзасновника «КАН» – будівельної корпорації Ігоря Ніконова. На цього ж Крапівіна-молодшого у 2006-2009 рр. Була записана і «Терра Капітал», котра викупила землю в «Майка».

Однак в 2009 р. сліди групи “КАН” щезають: в обидві фірми заходить панамський офшор «Мерідекс Груп С.А.». А в кінці 2011 р. цей офшор став співвласником ТОВ «Три О». Це та сама фірма, на котру оформлений торговий центр «Гулівер» Володимира Поліщука, котрого пізніше назвуть «гаманцем» януковичевського міністра доходів і зборів Олександра Клименка. При цьому наприкінці 2011 р. в «Майк» заходить ще й другий нерезидент – лондонська «Юнікон Девелопмент ЛТД» – це також співвласник «Три О» в останні роки добудови торгового центру.

Андрій Кравець між Олександром Клименком і Олександром Поповим

Андрій Кравець між Сергієм Арбузовим і Олександром Поповим

Після втечі Януковича і Клименка з України Ніконов перейшов з розряду просто будівельників у суперчиновники – він став першим заступником голови КМДА. І у забудовників «Сонячної рів’єри», почались проблеми і з землею, і з обуреною громадськістю, і з міськими дозволами на будівництво. Так було усі півтора роки, поки Ніконов був заступником Кличка. І лишень стало відомо, що він звільняється з КМДА, будівництво поновилось.

Наразі «Майк» банкрутує за позовом того ж «Ощадбанку» (позичив і не повернув 227 млн грн.) Щодо «Терри», то її власником наразі значиться британська «Голдсан Ентерпрайзес ЛТД», записана на офшорну юристку.

ТОВ «ФК «Житло-Капітал»

Зрештою останній персонаж у цій історії станом на сьогодні – фірма «Житло-Капітал», котрій «УБД» заклав в іпотеку майнові права на нерухомі об’єкти на Слобідці.

На сайті «УБД» фірма «Житло-Капітал» вказана як партнерська компанія. Власниками її значиться ТОВ «КТК-Груп», де в свою чергу власниками є Дмитро Кравченко і Олександр Терентьєв. Останній в 2008-2012 р.р. був директором «УКО-Інвест» Войцеховського. Разом з тим, «КТК» з 2012 р. є власником ТОВ «Каса народної допомоги». Цю фірму у 2009 р. співзаснував також описаний нами раніше заступник Пелиха – Сергій Якусевич, що знову повертає нас до нинішнього керівництва державної корпорації «УкрБуд».

Леся Іванова, «Наші гроші»