Дружина завгоспа Януковича відстояла в суді право забудувати площу Героїв Бреста
23.06.2015   //  

Фірма «Київ-Арт» домоглася визнання законним інвестиційного договору, за яким будуватиме паркінг і невідомою споруду нібито громадського призначення на площі Героїв Бреста. Про це йдеться у постанові Вищого господарського суду Києва від 17 червня.

У 2011 р. Київрада надала комунальному «Київтранспарксервісу» дві ділянки на 0,58 га на площі Героїв Бреста (перехрестя вул. Святошинської та проспекту Перемог, кадастрові 8000000000:75:215:001 та 8000000000: 75:215:002). Землю давали для організації паркування автотранспорту та будівництва наземно-підземних паркінгів з об’єктами транспортної інфраструктури. У 2013 р. проект визначили як «інвестиційно-привабливий», провели інвестконкурс, переможцем котрого 25 січня 2014 р. був оголошений «Київ-Арт».

У червні 2014 р. заступник прокурора Києва в інтересах Київради подав у суд, вимагаючи визнати інвестдоговір недійсним. Прокуратура наполягала на тому, що ділянку використають не за цільовим призначенням: «Київтранспарксервіс» отримав землю під паркінг та об’єкти транспортної інфраструктури, натомість в інвестдоговір вписали ще й будівлю громадського призначення, про яку взагалі не йшлося у рішенні Київради від 2011 року.

Суд першої інстанції з прокуратурою не погодився, оскільки відповідно до Генплану ділянка належить до території вулиць та доріг. На них можуть розміщуватися зокрема об’єкти служби дорожнього сервісу, що можуть мати громадське призначення – такою є будівля, передбачена інвестдоговором.

Прокуратура подала апеляційну скаргу й виграла суд. Було встановлено, що неможливо чітко визначити функціональне призначення вказаної в інвестдоговорі будівлі громадського призначення, а відтак і назвати її об’єктом дорожнього сервісу. Окрім того цільове призначення ділянки Київрада не змінювала, а Держархбудінспекція дозволів на будівництво на вказаних ділянках не видавала.

Вищий госпсуд скасував рішення КАГСу, підтвердивши аргументацію суду першої інстанції: об’єкт класифіковано як транспортну інфраструктуру, договір уклали добровільно, законодавству він не суперечить, шкоди державі не задано. Що ж мається на увазі під спірною «будівлею громадського призначення», суд так і не пояснив.

Засновниками ТОВ «Київ-Арт» є британська компанія «Вестернон Коммерс ЛЛП» та Марина Пелих, дружина екс-голови Державного управління справами Андрія Кравця. Підписантом фірми з 16 червня цього року є Дмитро Ярич. Раніше від сам входив до складу засновників, однак вийшов. Раніше Ярич працював юристом у кінотеатрі «Зоряний», де Пелих була директором, а також очолював ПАТ «Укрреставрація», якому Київрада у 2012 р. віддавала Гостинний двір для «реконструкції» під торгівельно-офісний центр (скасовано в судовому порядку, договір оренди землі розірвано).

Нагадаємо, упродовж попередніх кількох років низка фірм МАрини Пелих отримала земельні ділянки і будинки на Поштовій площі, Подолі, Святошині, Маяковського, Круглоуніверситетській, Хрещатику, у Пасажі, біля метро «Кловська» і Південного вокзалу. А одне з підприємств Марини Пелих – ПП «Броварська нерухомість» – брало участь у зведенні президентської резиденції у Межигір’ї.