Комунальники не змогли відсудити півмільйона, переплачені партнеру зятя Голиці
04.10.2015   //  

КП «Спецжитлофонд» не змогли відсудити у підрядника ТОВ «Компанія Житлобудекспрес» 605 тис грн., переплачені за будівництво житлового будинку. Відповідну постанову Київський апеляційний господарський суд прийняв 10 вересня.

Згідно з матеріалами справи, у листопаді 2010 р. «Спецжитлофонд» замовив ТОВ «Компанія Житлобудекспрес» будівництво житлового будинку по вулиці Петропавлівській, 50 та 50-Б. Після численних додаткових угод ціна будівництва була затверджена на рівні 57,85 млн грн.

У лютому 2013 КП «Київспецекспертиза» перевірила виконані роботи й виявила завищення вартості робіт на суму 605 тис грн. До підрядника звернулися з вимогою надати уточнюючі акти виконаних робіт на цю суму. Відповідь не була отримана і комунальники звернулися до суду, наголошуючи, що згідно з ДСТУ, незалежно від виду договірної ціни чи способів взаєморозрахунків – при виявлені у кошторисах виконаних робіт помилок та порушень порядку оцінки будівництва вартість виконаних робіт підлягає уточненню.

Утім Господарський суд м.Києва відмовив комунальникам, пославшись на те, що кошти перерахували на підставі підписаних і вже виконаних договорів підряду, а згідно з Цивільним Кодексом зміна ціни в договорі після його виконання не допускається. При цьому замовник роботи прийняв і прийняв без зауважень, згідно ж із законом, якщо підрядник зміг виконати роботи дешевше без погіршення якості – то все одно має право на оплату згідно з договором. Апеляцію КП також програло з тієї ж причини.

Станом на 2010-2014р. (тобто на момент укладення договору, самого будівництва та первірки), основним власником «Житлобудекспресу» був Володимир Літвінов – донедавна багаторічний партнер по фірмі ТОВ «Будівельна Компанія Київбудмонтаж» Миколи Негрича – зятя Миколи Голиці, багаторазового депутата Київради, екс-очільника Управління будівництва та житлового забезпечення КМДА та «Київміськбуду».

З липня 2014 р. «Компанія Житлобудекспрес» через посередництво луганської фірми ПП «Інструмент» та київського ТОВ «Полімерагропостач» належить Олегу Пархомі та Світлані Пилипюк.