«Київпастранс» замовив дизпаливо по 13 гривень за літр, а ахметівці домовились про 31 грн/л
08.09.2015   //  

КП «Київпастранс» 1 вересня за результатами тендеру уклало низку угод на постачання 5 млн літрів дизельного палива на 64,86 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Постачальниками обрано дві фірми – ПП «Інтекс ком» Дмитра Мачнєва, Євгена Костомахи і Сергія Хожая (26,10 млн грн.) і ТОВ «Вог аеро джет» з групи покійного нардепа Ігоря Єрємєєва (38,76 млн грн.).

Дизпаливо замовлено по 13,05 грн./л від «Інтексу» і 12,90 грн./л від «Вогу». Умови постачання передбачають, що «Київпастранс» сам забирає це паливо з нафтобази постачальники в радіусі 30 км від Києва.

Вказані ціни є надзвичайно низькими для українського ринку, однак вони відповідають світовим тенденціям. З липня світові ціни на нафту впали на чверть і вже в серпні паливо значно подешевшало у Німеччині.

ціни на паливо в німеччині

Однак в Україні здешевлення було набагато меншим. Постачальники пояснювали це тим, що в Україні є ще багато бензину, завезеного по високим цінам.

У «Віснику держзакупівель» у серпні було оприлюднено дані про півтора десятки тендерів на постачання пального гуртовими партіями або по талонам на суми від 3 млн грн. У всіх випадках ціни або приховувались, або були значно вищими від тендеру «Київпастрансу».

Наприклад, «Закарпаттяобленерго» замовило дизпаливо по 16,50 грн./л, КП «Харківські теплові мережі» по 15,79 грн., «Полтаваобленерго» по 19,50 грн., ДП «Первомайськвугілля» – по 20,29 грн.

Не опублікували дані про вартість за літр палива Південно-Західна залізниця, Шляхово-експлуатаційне управління Подільського району м.Києва, «Сумихімпром», «Добрянське лісове господарство».

А підприємства з групи Ріната Ахметова задекларували тендерні ціни значно вищими від ринкових.

ТОВ «ДТЕК високовольтні мережі» 1 вересня уклало угоду з ТОВ «Торгівельна компанія «Сінтез Ойл» на постачання бензину А-92 по 33 грн./л, А-95 по 35 грн./л, дизпалива по 31 грн.

ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» 18 серпня замовило цьому ж постачальнику паливо по трохи нижчим цінам: бензин А-92 по 24,60 грн./л, А-95 по 25 грн./л, дизпалива по 24,60 грн.

При цьому у конкурсній документації підприємства Ахметова вказували, що поставки мають здійснюватись по ринковій ціні.