Суд придумав, як залишити трьом харків’янам 25 га в лісопарку, які Харків втратив за «кооперативною схемою»
27.05.2015   //  

Суд Харківської області відмовив у позові прокуратури про повернення в комунальну власність земельної ділянки в Харкові площею 24,78 га, яка належить обслуговуючому кооперативу «Житлово-будівельний кооператив  «Слайс». Про це йдеться у рішенні Господарського суду Харківської області від 13 травня.

У лютому 2010 року Харківська міська рада безкоштовно передала у власність ОБ «ЖКХ «Слайс» ділянку для будівництва на Білгородському шосе, фактично у лісопарку. Свого часу нормативна грошова оцінка землі складала 126,67 млн грн.

У березні 2015 року прокуратура звернулася до суду, вимагаючи скасувати це рішення міськради та повернути земельну ділянку у комунальну власність. В позові прокуратури сказано, що «Слайс» отримав землю з порушеннями, оскільки статут ЖБК не відповідав нормам Житлового кодексу УРСР.

Суд вирішив, що ОК «ЖБК «Слайс» створене відповідно до чинного законодавства. Кооператив створювався у 2008 році. Відтак потрібно керуватися не нормами Житлового Кодексу, який діє в Україні з часів Радянського союзу, а законом «Про кооперацію». У цьому випадку засновники кооперативу не повинні були відповідати всім нормам, які до них висуває кодекс. А саме, стояти на обліку як особи які потребують поліпшення житлових умов.

Крім того, прокурор стверджував, що «Слайс» фактично не є житлово-будівельним кооперативом, а обслуговуючим, оскільки не розпочав будівництва. Однак суд з такими доводами не погодився, бо питання забудови ділянки вирішується виключно її власником.

ОК «ЖБК «Слайс» у 2008 році заснували Мирослав Балюк, Віктор Чуб та Іван Жигалкін.

Сьогодні «Слайс» належить Генадію Бондаренку та Вадиму Кононенку. Останній також є серед засновників ОК «ЖБК « Самдея», який у 2013 році підтвердив у суді право власності на 40 га земель танкодрому у Солоницівці поряд з Харковом. Ці землі приватникам також були передані безкоштовно. Крім Кононенка засновниками «Самдеї» є Мирослав Балюк та Світлана Аріх.

Нагадаємо, що Житловий кодекс УРСР, який до цього часу діє в Україні, дозволяє житлово-будівельним кооперативам отримувати безкоштовно землю для побудови багатоквартирного житла. Але Кодекс висуває декілька вимог до учасників ЖБК: його члени повинні постійно проживати у місті, де буде будуватися житло, потребувати поліпшення житлових умов і стояти у квартирній черзі, а ще стояти на обліку бажаючих вступити до кооперативу при підприємстві, установі, організації або виконкомі ради. Членів кооперативу має бути щонайменше п’ятеро, але загалом стільки ж, скільки і квартир у запланованому будинку. Вік членів кооперативу – до 30 років.

Тому засновники більшості житлово-будівельних кооперативів реєструють їх як обслуговуючі. І хоча такі організації не мають права на безкоштовне позачергове отримання землі, міські ради виділяють їм ділянки по всій Україні.

У прокуратурі Харківської області повідомляли, що за подібною схемою у Харкові були роздані земельні ділянки на суму понад 4 млрд. гривень.

Частину фірм, які отримали цю землю, пов’язують з Геннадієм Кернесом та Михайлом Добкіним.