Єрємєєв виграв тендер обленерго з ціною бензину 36 гривень: у півтора рази дорожче від ціни на його АЗС (додано)
29.04.2015   //  
Скрін-шот з "Вісника держзакупівель"

Скріншот з “Вісника держзакупівель”

(додано повідомлення прес-служби “ВОГ рітейлу” і коментарі “Наших Грошей” з цього приводу)

ВАТ «Запоріжжяобленерго» 21 квітня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «ВОГ Рітейл» на постачання палива по карткам у 2015 році на 18,93 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Паливо замовлено за цінами, які у півтора рази перевищують ринкові. Тендерна ціна на дизпаливо і бензин А-92 склала 34,80 грн/л, бензин А-95 – 36,00 грн/л.

У цей же час ціна А-95 на заправках WOG у Запорізькій області становить 22 грн/л.

Також «ВОГ рітейл» виграє інші тендери зі значно меншими цінами. Наприклад, 22 квітня ДП «Хотинське лісове господарство» уклало з фірмою тендерну угоду про постачання дизпалива по 18 грн/л, тобто майже вдвічі дешевше від ціни для обленерго.

У конкурсній документації «Запоріжжяобленерго» вказано, що оплата за отримані картки «ВОГу» здійснюється з відстрочкою платежу до 30 календарних днів «за цінами та на умовах пропозиції конкурсних торгів учасника-переможця».

У разі зменшення ціни на товар на час передачі карток сторони мають укласти додаткову угоду щодо зменшення загальної ціни договору та затвердження нової редакції специфікації до договору про закупівлю.

Станом на 28 квітня у «Віснику держзакупівель» не було опубліковано жодних даних про додаткову угоду щодо зменшення ціни.

ТОВ «ВОГ рітейл» входить у групу народного депутата Ігоря Єрємєєва.

Контрольний пакет акцій «Запоріжжяобленерго» належить державі. За даними «Інсайдеру», по 6% компанії належить групам Костянтина Григоришина і Ігоря Коломойського, 26 – Ігорю Суркісу.

Єдиним конкурентом фірми Єрємєєва на тендері «Запоріжжяобленерго» із ще вищими цінами було ТОВ «Мотто центра», яке було зареєстроване у Києві наприкінці 2014 року. Засновниками фірми є Дмитро Асєєв та Яна Хорошилова, директор – Сергій Хоменко.

За даними видання «Нафторинок», київська мережа заправок «Motto» торгує паливом з бази «ВОГу». А Дмитро Асєєв є власником фірми, що експлуатує три заправки з цієї мережі.

Після опублікування цієї інформації до «Наших Грошей» надійшов лист від пресл-служби «ВОГ рітейлу». Цитуємо:

Тендер на постачання пального до ВАТ «Запоріжжяобленерго» відбувся у лютому 2015 року, коли в Україні було зафіксовано рекордний за всю історію країни обвал гривні.

Від «Наших Грошей»: офіційно цей тендер було оголошено у січні і розкриття пропозицій справді відбулось наприкінці лютого. Однак акцепт пропозиції було зроблено лише 23 березня, остаточно угоду було укладено 21 квітня. На цей час курс гривні різко підвищився і стабілізувався у порівнянні з лютим. Відтак у обленерго і «ВОГу» було достатньо часу для проведення додаткових переговорів і зменшення тендерної ціни.

Вже після опублікування новини «Наших Грошей» 29 квітня у ВДЗ з’явилось повідомлення про внесення змін до договору між обленерго та «ВОГом», датоване 23 квітня (зволікання з опублікуванням могло бути викликане у тому числі технічними нюансами взаємодії замовника і ДП «Зовнішторгвидав»). Додатковою угодою було внесено зміни до вартості договору – її було зменшено з 18 936 348 до 18 121 224 грн., тобто на 4%. Нагадаємо, різниця між тендерною і ринковою ціною палива становила 50%.

«Встановлювати на той час ціни за довгостроковими угодами було досить складно, адже неможливо було прогнозувати розвиток подій в країні. Таким чином в угоді між ТОВ «ВОГ рітейл» і ВАТ «Запоріжжяобленерго» записано, що відпуск нафтопродуктів проводиться по ціні стели АЗС мінус 40 коп., але не вище цін зафіксованих у тендері. Ціна, що зафіксована в тендері – 36 грн.», – вказує прес-служба.

«Реальні поставки на підприємство ВАТ «Запоріжжяобленерго» в рамках угоди між держкомпанію і ТОВ «ВОГ рітейл» здійснювались по ціні стели АЗС мінус 40 копійок, зокрема: 24 квітня бензин А-95 обсягом 15000 літрів було реалізовано держпідприємству по ціні 21,60 грн, 35400 літрів А-92 по 20,64 грн і 7000 літрів ДП по 20,82 грн», – інформує Михайло Романів, директор Департаменту роздрібних продажів нафтопродуктів ТОВ «ВОГ рітейл».

Від «Наших Грошей»: прес-служба не надала жодних документальних підтверджень цим словам. Такими документами могла бути копія угоди між обленерго та «ВОГ», копія актів прийому-передачі, тощо.