«Київводоканал» найняв україно-російських метробудівців на добудову колектора за 672 мільйони
11.03.2015   //  

ПАТ «АК «Київводоканал» 27 лютого за результатами тендеру уклало угоду з ПАТ «Київметробуд» на будівництво Другої нитки головного міського каналізаційного колектора в м. Києві. Вартість угоди склала 672,13 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Будівельні роботи фінансують з місцевого бюджету, закінчити повинні до кінця липня 2017 р.

Акціонерами «Київметробуду» є чотири фірми:

  • домініканський оффшор «T&A Industries LTD» (23,37%),
  • віргінський оффшор «Вантаріс ЛТД» (Vantaris LTD) (22,77%),
  • українське ЗАТ «Страхова компанія «Укрпромстрах» (23,40%), власником якої є британська фірма «Контемпорарі Констракшн Сістемз ЛЛП».
  • українське ТОВ «Компанія «Бізнес-Сет» (23,40%). Кінцевими власниками є два віргінські оффшори – «Дінабьорд Інтернешнл Лімітед» та «Лелені Файненс Лімітед».

Номінальні акціонери представляють дві групи власників. Одна це українські структури на чолі з головою правління «Київметробуду» Володимиром Петренком. Друга – це російські власники на чолі з членом наглядової ради «Київметробуду» росіянином Сергієм Кияшко. Він також є головою ради директоров ЗАТ «Вагонмаш» – російського виробника вагонів метро.

Єдиним конкурентом «Київметробуду» на цьому тендері було ТОВ «Управління по будівництву тунелів». Наразі основним власником записана кіпрська компанія «Лорап Менеджмент ЛТД». Разом з тим до кінця 2011 р., фірма на 99,7% належала ТОВ «Концерн «Київпідземшляхбуд» Анатолія Гальчука, Дмитра Борисова та Валерія Борисова (70%). Валерій Борисов у 2002-2006 р.р. займав посаду першого заступника голови КМДА, а в 2006 р-20012 р.р. був народним депутатом. До парламенту він обирався від «Нашої України», але в 2011р. перейшов у фракцію Партії регіонів. На виборах 2012 року Борисов також очолював передвиборчий штаб Партії регіонів в Києві.

Довідково:

Другу нитку колектора почали будувати в 1993р. Будівництво колектора здійснюється закритим способом на глибині 80 м щитовою проходкою. Станом на 2013 р. споруджено 98% колекторного тунелю, 8 стволів із 12, здійснено підключення Другої нитки до існуючого розвантажувального колектора.