Чоловік «антикорупціонерки» Тищенко за участі держпідприємства Корбана вже продає арештований бензин Курченка
03.03.2015   //  

Компанії, які пов’язують з групою «Фактор», розпочали реалізацію бензинів, які були за рішенням суду експропрійовані з підприємств Сергія Курченко. Про це повідомляє «OilNews» з посиланням на учасників ринку Одеської та Херсонської областей.

«Торгують румунськими бензинами нижче ринку. Ресурсу дуже багато», – зазначив один з паливних операторів регіону.

За словами співрозмовника, в Херсонській області реалізується бензин А-92 по 23,50-24,00 грн/л, в Одесі пропонується А-95 по 24,50-25 грн/л. Ці ціни в середньому на 1-1,5 грн/л нижче пропозиції по Україні.

Більшість співрозмовників OilNews висловили загальне припущення про походження цього палива. «Цей ресурс точно не завозився морем останнім часом, він десь зберігався. Швидше за все, це паливо Курченко з Херсонською перевалки та Одеського НПЗ. Те, яке було арештоване і не розмитнено», – висловили думку трейдери.

За словами одного з них, початок продажу палива дивним чином збігся з відстороненням керівників Податкової і Митної служби від своїх посад.

Як розповів «Економічній правді» Анатолій Макаренко 24 лютого, який на момент інтерв’ю вже був тимчасово відсторонений від посади голови Митної служби, раніше з Херсонської перевалки робилася спроба вивезти 10 тис. тонн палива, 8 тисяч з яких були не оформлені у вільний обіг.

«Їх намагаються вивезти із зони митного контролю, прикриваючись благими намірами, рішеннями районного суду Одеси. Ми зайняли позицію: «Колеги, все що оформлено, – будь ласка. Решта 8 тис. тонн – не віддамо. Або під митним контролем: беремо автоматників і супроводжуємо до того місця, куди ви хочете злити, і знову накладаємо митну печатку. Був серйозний конфлікт. Ми встояли», – згадував чиновник.

Нагадаємо, що Херсонський нафтоперевалочний комплекс і нафтопродукти групи ВЕТЕК біглого бізнесмена Сергія Курченко, у жовтні 2014 року в судовому порядку були передані в управління державним підприємствам «Укртранснафтопродукт» і «Підприємство по забезпеченню нафтопродуктами». Відповідну постанову прийняв Приморський районний суд Одеси.

За аналогічним сценарієм були захоплені Одеський НПЗ (22 листопада) і Васильківська нафтобаза «Роснефти» на Київщині (17 жовтня).

У всіх трьох випадках за рішенням того ж Приморського суду паливо передавалося на відповідальне зберігання тим же компаніям.

Після захоплення нафтобази «Роснефти» вивіз палива здійснювався компанією «Укройлпродукт». Бензовози, що вивозили паливо з Васильківській нафтобази, також були помічені на захопленому Одеському НПЗ в грудні.

Фірма «Укройлпродукт» входить до групи компаній «Фактор» Сергія Тищенка, колишнього чоловіка Олени Тищенко. Вона після Майдану була призначена запрошена на роботу у уряд на посаду голови Міжвідомчої робочої групи з питань антикорупційного законодавства. Її запрошував на той момент в.о. голови Адміністрації президента України Сергій Пашинський. У інтерв’ю «Економічній правді» Олена Тищенко застерігала від того, щоб конфісковане паливо Курченко не було продане по заниженій ціні.

ДП «Укртранснафтопродукт» з червня 2014 року очолив Володимир Гаврилов, відомий як засновник ТДВ «Концерн «Весна», яке є співзасновником ПрАТ «Страхова компанія «Весна-Поліс». Акціями останнього володіє Володимир Горб, який очолював компанію «Славутич-капітал» Геннадія Корбана – нинішнього заступника губернатора Дніпропетровщини Ігоря Коломойського.

Нагадаємо, раніше в Інтернет потрапив запис телефонної розмови між Коломойським і Купченком від 14 листопада 2014 року. Коломойський запевняв Курченка, що він не має стосунку до захоплення Херсонської перевалки і підприємства «Укртранснафтопродукт», натякаючи на причетність до цієї теми нардепа Ігоря Єрємєєва. У свою чергу Курченко висловив думку, що вивезений на «Укртранснафтопродукт» бензин буде вкрадено і що робиться при потуранні одеського губернатора Ігоря Палиці, який раніше був топ-менеджером у групі «Приват».