«Авант-Банк», у якому працював Ярема, заробляє на витягах з майнового реєстру, який наповнює служба Яреми
10.02.2015   //  

Комісію з оплати за витяги з Реєстру майнових прав на нерухоме майно отримує ПАТ «Авант-Банк». Про це пишуть Дмитро Король і Сергій Головньов на «Insider».

Вартість одного запиту з Реєстру майнових прав на нерухоме майно складає 21 грн. З них 17 грн. отримує ДП «Інформаційний центр Міністерства юстиції». Решта 4 грн. складає комісія.

Для здійснення платежу використовується сервіс «Портмоне». Як з’ясували журналісти, комісію отримує не сервіс «Портмоне».

При здійсненні платежу користувач дає згоду з правилами публічної оферти. Стороною договору є ПАТ «Авант-Банк», який і стягує комісію. Згідно з договором, комісія складає 2,9% від платежу, але не може бути менше 4 грн.

«Якщо очікування Мін’юсту справдяться, то «Авант-Банк» за рахунок своєї комісії зможе заробляти на реєстрі речових прав до 4 млн грн. в місяць або близько 48 млн грн. в рік», – пише «Insider».

У 2012 році помічником голови правління «Авант-Банку» працював Валерій Ярема, син нещодавно звільненого генерального прокурора Віталія Яреми.

Від «Наших Грошей»

Минулої осені Валерій Ярема був призначений головою Департаменту реєстрації речових прав на нерухоме майно Державної реєстраційної служби. Саме ця служба веде Реєстр майнових прав на нерухоме майно. У цьому реєстрі є дані про всі об’єкти нерухомості України, його послугами користуються нотаріуси і державні реєстратори при будь-яких операціях з нерухомістю.

Взагалі в Укрдержреєстрі Ярема-молодший працює з червня 2014 р. Приблизно в цей час його батько Віталій Ярема був призначений генпрокурором.

ярема-департамент«Серед іншого Ярема В.В. брав активну участь у розробці та запровадженні пілотного проекту щодо функціонування модельного офісу з надання адміністративних послуг… де була запроваджена абсолютно нова філософія та алгоритм відносин між громадянами та державними органами у сфері надання адмінпослуг», – йдеться у відповіді Державної реєстраційної служби на запит «Української правди».

До середини січня 2014 року головою наглядової ради «Авант-Банку» був Олексій Савченко, відомий як помічник Віталія Яреми, коли той був народним депутатом у 2012-2014 рр.

Юридично «Авант-Банк» належить ТОВ «Лоренс-Груп», що зареєстрована на низку офшорних компаній з Віргінських і Сейшельських островів.

Два тижні тому «Наші Гроші» повідомляли, що Генпрокуратура переводить свої зарплатні рахунки в «Авант-Банк». Після того Віталій Ярема, звітуючи перед парламентською фракцією «Блоку Петра Порошенка» підтвердив, що його син працював у цьому банку і також те, що розглядається питання розміщення рахунків Генпрокуратури в «Авант-Банку». Ніякого конфлікту інтересів тодішній генпрокурор тут не побачив.

9 лютого стало відомо, що Віталій Ярема подав у відставку. Разом з ним, зокрема, звільняється і його заступник Анатолій Даниленко. Президент Порошенко запропонував парламенту призначити новим генпрокурором Віктора Шокіна, який до того був одним із заступників Яреми.