Хто спонсорував партії на виборах-2014: Новінський, Мартиненко, Кириченко та таємні прихильники Порошенка і Садового
31.01.2015   //  

Журналіст Сергій Андрушко з програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свободи та Першого Національного) оприлюднив дані Центрвиборчкому про кількох офіційних спонсорів партій, які за результатами виборів 2014 року потрапили в Верховну Раду.

Колишній росіянин Вадим Новінський (бізнес-партнер Ріната Ахметова по «Метінвесту») надав «Опозиційному блоку» 13 млн грн.

Народний депутат Олексій Кириченко пожертвував на передвиборчий фонд «Радикальної партії» Олега Ляшка 3,3 млн грн. До депутатства він був керівником відділу продажів ТОВ «ІНГ ЛСК-БУД». Сам пан Кириченко стверджує, що гроші йому надали спонсори, але які саме депутат не готовий розповідати.

У звіті партії «Батьківщина» можна побачити, що більшість людей перераховували у її передвиборчий фонд приблизно однакові суми – по 149 тисяч гривень. Загалом, рівними частинами було надано понад 107 мільйонів гривень. Головні дарувальники, переважно, з Києва та Київської області.

у передвиборчий фонд «Народного фронту», очолюваного Арсенієм Яценюком внески на суму 1,2 млн грн. зробили дев’ять чинних нардепів. Серед донорів: Тетяна Донець, Андрій Іванчук, Сергій Пашинський, Микола Мартиненко, Павло Пинзенник, Володимир Шкварилюк, Руслан Лук’янчук, Денис Дзензерський. Вони перераховували суми від 50 до майже 150 тисяч гривень, дехто вніс двічі.

Партія «Об’єднання Самопоміч», яка публічно заявляла про відкритий звіт своєї партії на парламентських виборах, виявилася не такою вже і відкритою. Раніше «Самопоміч» повідомляла, що отримала найбільший внесок 3 млн грн. Але у звіті для Центральної виборчої комісії максимальний внесок виявився лише півмільйона. Не назвала прізвища головного дарувальника партія і під час коментаря та письмового звернення до них.

Партія «Блок Петра Порошенка» не має жодного добровільного внеску. Уся фінансова інформація зафіксована лише у графі «власні кошти партій» – це 93 млн грн. Відтак партія не повідомила жодного прізвища своїх спонсорів.