На рів і огорожу на кордоні з Росією дали 3,5 мільйони – сітку купили у «регіонала»
12.12.2014   //  

Військова частина 9951 Державної прикордонної служби 4 грудня уклала угоди на облаштування протитанкового рову і сітчатої огорожі. Загальна вартість угод складає 3,50 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

З них 1,80 млн грн. коштуватиме облаштування 30 000 погонних метрів протитанкового рову – по 60 гривень за метр. Підрядником обрано ТОВ «МК Автоспецстрой».

Ще 1,70 млн грн. заплатять за 4 363,8 погонних метрів сітчатої секційної огорожі – по 390 грн. за метр. Огорожу замовлено у харківського ПАТ «Завод ім.Фрунзе».

Роботи виконуватимуть за адресою замовника – в Харкові.

Тендери проведено за переговорною процедурою закупівлі, тому техзавдання у ВДЗ не оприлюднено. Замовник вказав на особливу соціально-економічні обстановку на сході України, загрозу державній незалежності і явну агресію з боку Росії. Відтак існує гостра потреба в удосконаленні облаштування державного кордону, створенні системи візуального спостереження, невибухових загороджень та інженерних перешкод у вигляді ровів, оборонних позицій та споруд для захисту особового складу.

Фірма «МК Автоспецстрой» зареєстрована в лютому 2013 року. Засновниками значаться Олександр Мудраков Віктор Костенко.

Акціонерами «Заводу ім.Фрунзе» є депутат Харківської міськради від Партії регіонів Олександр Василенко (34,6%), Олександр Романенко (21%) і ТОВ «КУА «Маст-Інвест», співвласниками якого є низка фізосіб.

В середині жовтня цього року прикордонники повідомили, що на кордоні з Росією вже викопано близько 80 км рову, з них 42 км – в Харківській області. Загалом на Харківщині запланували протитанковий рів протяжінстю 315,5 км. Водночас за даними ЗМІ, рів у регіоні почали копати ще в липні коштом місцевих меценатів.

3 вересня прем’єр-міністр Арсеній Яценюк презентував проект «Стіна», спрямований на підвищення безпеки на суходільному кордоні України з Росією. На його реалізацію відведено шість місяців. У вересні уряд виділив 335 млн грн. на цей проект. За останніми даними, озвученими Яценюком, «Стіна» коштуватиме близько 8 млрд грн.

За даними ВДЗ, це наразі перші тендери щодо створення рову на кордоні з Росією. Разом з тим, кабмін пообіцяв до кінця року оголосити тендер на роботи щодо проекту «Стіна».