«Укрзалізничпостач» дав 27 мільйонів екс-замголові СБУ, який вів бізнес зі свідком проти Тимошенко по справі Щербаня
26.11.2014   //  

ДП «Укрзалізничпостач» 18 листопада за результатами тендеру уклало угоди на постачання металоконструкцій на загальну суму 29,31 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Замовлені металоконструкції пролітних будівель мостів в комплекті з опорними частинами і високоміцними болтами з гайками і шайбами, опорні частини, металеві панелі, технологічні металеві конструкції. Ціни на окремі деталі й комплекти на «ВДЗ» не оприлюднені.

Із вказаної суми 1,31 млн грн. отримає ТОВ «Сантана Ойл» Тетяни Панкєєвої, ще 1,29 млн грн. – ТОВ Дніпровське регіональне підприємство «Агросистеми» Віктора Марущенка та Олега Сидорова.

Більшу частину підрядів на 26,70 млн грн. отримало харківське ТОВ «НАН». Власниками фірми є Юрій Вандін (15%), Ганна Семенькова (15%) і Тетяна Шевченко (70%).

Ця ж Тетяна Шевченко у 2006 р. заснувала миколаївське ТОВ «Євроміст», яке було єдиним конкурентом «НАНа» по виграному лоту.

Шевченко створювала «Євроміст» разом з Володимиром Боліховим (наразі партнер Вандіна по ТОВ «Стальмост»). У вересні 2011р. Шевченко і Боліхов зі складу засновників вийшли, натомість власниками стали російське ЗАТ «Воронежстальмост», ТОВ «Мостіндустрія» (заснували той же Боліхов й Олександр Нездоля – генерал-майор держбезпеки, нині письменник, однак той момент власність переведена по колу на сам «Євроміст»), а також ТОВ «Торгівельно-промислова компанія «ВЕЛС» (заведена на естонську «Оптігруп Системс»). Наразі власниками «Євромосту» є «Воронежстальмост» і «Оптігруп». Власником естонської фірми є панамський офшор «Дасет Індастріал С.А.» (Daset industrial s.a.).

Юрій Вандін у 1995-1998 р.р. очолював головне управління МВС з боротьби з організованою злочинністю, яке займалось розслідуванням вбивства Євгена Щербаня в донецькому аеропорту. Згодом перейшов на роботу в СБУ, де очолював головне управління по боротьбі з корупцією, на початку 2000-х був заступником голови спецслужби. Звільнений з військової служби в 2005 році.

Вандін був бізнес-партнером донецького бізнесмена Ігоря Мар’їнкова, який торік виступав свідком звинувачення проти Юлії Тимошенко по вбивству Євгена Щербаня.

У Вандіна і Мар’їнкова був ще один бізнес-партнер – Руслан Харів. Він є співвласником ТОВ «СПР-груп», яке за часів президента Віктора Януковича отримало підряди на реконструкцію очисних споруд на 1,03 млрд грн. Дані про «СПР-Груп» було виявлено у документах, знайдених у «Межигір’ї» після втечі Януковича.