У Литвина і дружини Шпака забирають 108 га з-під яблуневого саду за несплату оренди
03.11.2014   //  
Володимир Литвин і Василь Шпак.

Володимир Литвин і Василь Шпак.

Суд задовольнив позов прокуратури про розірвання договору оренди землі, укладеного між Полонською РДА і ТОВ «Піг Ленд». Про це свідчить рішення Господарського суду Хмельницької області від 14 жовтня.

Договором від 3 листопада 2010 року Полонська райдержадміністрація передала в оренду ТОВ «Піг Ленд» землю загальною площею 108,26 га на термін 49 років для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Нормативна грошова оцінка землі становить 1,31 млн грн.

Ціна оренди склала 338,59 грн./гектар на рік. За договором оплата користування землею мала вноситись на рахунок сільради щомісяця. Однак з червня 2013 року «Піг Ленд» перестало платити за землю.

Тільки 20 серпня, коли справою вже займалась прокуратура, компанія «Піг Ленд» переказала на рахунок сільради близько 45 тис грн. в якості сплати оренди. У суді представник «Піг Ленд» вказав, що за землю вже розрахувалися і зазначив, що на цій ділянці знаходиться яблуневий сад. Посаджені дерева є власністю підприємства. Без земельної ділянки дерева загинуть і вирощування яблук стане неможливим.

Однак суд врахував те, що за законом «Про оренду землі», основною метою договору оренди земельної ділянки та одним з визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі. Тому заперечення «Піг Ленд» позову не спростували.

Основним видом діяльності «Піг Ленд» є розведення свиней. Власниками є Надія Шпак та Іван Литвин.

Надія Шпак – дружина екс-голови НАК «Украгролізинг» (2000-2002), колишнього народного депутата (2002-2006, 2007-2012) від Народної партії Василя Шпака. Їхній син Микола Шпак очолював НАК «Украгролізинг» протягом 2009-2013 років.

У серпні цього року Василя Шпака було заарештовано, а його сина Миколу оголошено в розшук. Держфінінспектори виявили за період 2012-2013 рр. в «Украгролізингу» низку порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів держави на суму 357 млн грн. Відомо, що контракти укладалися з фірмами, заведеними на Надію Шпак.

Іван Литвин – син Володимира Литвина, колишнього спікера Верховної ради і голови Народної партії, до якої належав Василь Шпак. На недавніх виборах батько і син Литвини балотувалися до парламенту за сусідніми мажоритарними округами на Житомирщині. Однак до Верховної ради пройшов тільки Литвин-старший.