Ціна на вугілля з ПАР завищена, вважає Волинець
24.10.2014   //  

Ціна на вугілля з ПАР завищена, оскільки у нього низька теплотворність. Таку думку висловив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, повідомляє «Економічна правда».

«Мені здається, що там дещо завищена ціна, тому що за деякими твердженнями, це вугілля неякісне, має дуже низьку теплотворність, і тому доведеться в Росії купити додаткову порцію вугілля, щоб створити відповідну суміш і забезпечити необхідну теплотворність на ТЕС при згорянні цього вугілля», – заявив він.

Або ж, за його словами, необхідно буде застосовувати дорогий імпортний мазут або газ.

«Щодо ціни, мені здається, що там ціна може бути завищена на 20 доларів за тонну, якщо дійсно підтвердиться судження про те, що теплотворність досить низька», – додав Волинець.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан повідомляв, що вартість вугілля, імпортованого з ПАР для потреб державної компанії «Центренерго», становить 91 долар за тонну в українському порту. Всього планується придбати 1 млн тонн африканського вугілля. 24 жовтня він заявив, що ціна становить $86 без урахування доставки та розвантаження. При цьому міністр наголосив, що вартість вугілля не є фіксованою для всього законтрактованого обсягу, і буде формуватися щомісяця.

Необхідність імпорту вугілля виникла через зупинку відвантаження антрацитових марок вугілля із зони АТО. За словами Продана, через конструкції котлів на електростанціях це вугілля неможливо замінити паливом інших марок, які видобуваються в Україні чи сусідній Польщі. Тому поки вугілля з ПАР знаходиться у дорозі «Центренерго» буде частково забезпечувати свої потреби за рахунок покупки російського вугілля, яке обходиться по $80 за тонну.

Разом з тим, у Міненерговугілля не повідомляли жодних подробиць по структурі контракту на постачання африканського вугілля. Невідомо, хто є покупцем з української сторони та продавцем з боку ПАР, також невідомі марки замовленого вугілля.