Контроль над ринком автомобільних акумуляторів може перейти до друзів Порошенка
01.08.2014   //  

Банкрутство найбільшого вітчизняного виробника автомобільних акумуляторів «Веста-Дніпро», яким володіє народний депутат від «Батьківщини» Денис Дзензерський, на руку його головному конкуренту в Україні – дніпропетровській корпорації «Іста», що належить партнерам президента Петра Порошенка. Про це пише Вадим Стародубцев у «Діловій столиці».

У липні стало відомо про початок банкрутства і введення процедури розпорядження майном дніпропетровського ПАТ «Веста-Дніпро» Дзензерського. Компанія заборгувала своїм кредиторам понад 1,2 млрд грн. Зокрема, 63 млн грн. банку «Форум» Вадима Новінського, який ініціював банкрутство підприємства. Близько 500 млн грн. «Веста-Дніпро» разом з афільованими компаніями заборгувала «ВТБ Банку».

«Веста-Дніпро» оскаржила рішення суду про початок її банкрутства і 10 липня суд призупинив провадження по цій справі. Та шанси уникнути банкрутства у компанії мізерні.

Ці проблеми «Вести» на руку корпорації «Іста», яка об’єднує два заводи з випуску акумуляторів для автомобілів – «Іста-центр» і «Енергоавтоматика». Їх спільно контролюють Олег Зимін – екс-заступник голови Українського промислово-інвестиційного концерну і президент автомобільної корпорації «Богдан» Олег Свинарчук. Вони довгий час були бізнес-партнерами Петра Порошенка до його обрання президентом.

Потужності «Іста-центру» і «Енергоавтоматики» використовуються менш ніж на 40% – сукупно вони зможуть випускати до 3 млн акумуляторів на рік при потребі українського ринку в 2 млн одиниць.

Сукупний чистий дохід компаній Зіміна та Свинарчука у 2013 році скоротився на 9%, до 460 млн грн. При цьому «Іста-центр» і «Енергоавтоматика» за цей час на двох заробили 3 млн грн. чистого прибутку. А їхні борги на початок року склали близько 300 млн грн.