«Нафтогаз» відписав $1,6 мільйона на адвокатів по старих судових тяганинах
25.07.2014   //  

ПАТ «НАК «Нафтогаз України» 21 липня за результатами тендеру уклало угоди на юридичні послуги загальною вартістю $1,58 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

З цієї суми 0,57 млн грн. отримає ТОВ «Лоренс Грехем (СіАйЕс) ЛЛП» за представництво інтересів «Нафтогазу» у справі, ініційованій Корпорацією «Merchant International Company Ltd» (США).

Йдеться про справу по стягненню з «Нафтогазу» $25 млн. Цей борг виник ще наприкінці 90-х і стосувався постачання газу «Газпромом». В якості оплати за газ українська сторона – АТ «Укргазпром», попередник «Нафтогазу» – мала погасити борг «Сургутгазпрома» (входить у структуру «Газпрому») у розмірі $14,6 млн. перед компанією «Северстудстрой». Останній частину цього боргу переуступив  Merchant International. Американська компанія домоглася в українських судах рішення на свою користь, однак «Нафтогаз» борг не погасив. З 2010 р. Merchant International домагається повернення боргу вже через британський суд. Разом з тим, в 2011 році з’ясувалося, що АТ «Укргазпром» не підписував відповідного доповнення до договору про поставки газу в Україну – і  Господарський суд Києва ухвалив рішення, що підстав для задоволення вимог Merchant International – немає. За цей час, разом з пенею і судовими витратами, набігло вже $25 млн.

Минулого року «Нафтогаз» укладав з «Лоренс Грехем» угоду на $200 тис на юрпослуги у цій же справі, тоді йшлося про справу про відчуження акцій «JKX Oil&Gas plc». З цих коштів $120 тис передбачалося на гонорар баристера, а також вартість послуг компанії «Lawrence Graham» з підготовки адвоката до судового засідання, і ще $80 тис – на послуги по врученню позивачу документів.

Ще $2 млн «Нафтогаз» витратить на юрпослуги компанії «White & Case LLP» в міжнародних арбітражних та іноземних судових провадженнях за участю компанії Italia Ukraina Gas S.p.a.,  яка звинуватила «Нафтогаз» у невиконанні контракту на постачання газу від 2003 року. Арбітражний трибунал Стокгольму у грудні 2012 року прийняв рішення у цій справі на користь італійської фірми. Відтак «Нафтогаз» вирішив подати апеляцію, для якої найнято ту саму фірму «White&Case LLP», яка програла першу інстанцію. Якщо «Нафтогаз» остаточно програє апеляцію, то він муситиме поставили італійському трейдеру 13,1 млрд кубометрів газу за цінами 2003 року — $110 за тисячу кубометрів. Нагадаємо, остання ціна, яку Україні виставив навесні «Газпром» – $485, після чого постачання припинили взагалі.