«Нафтогаз» дав $200 тисяч на судову тяганину в Лондоні – з них $80 тисяч коштуватиме лише вручити документи позивачу
22.03.2013   //  

ПАТ «НАК «Нафтогаз України» 16 березня уклало угоду з компанією «Lawrence Graham (CIS) LLP» (Лондон) на юридичні послуги по судовій справі про відчуження пакету акцій компанії «JKX Oil&Gas plc». Вартість угоди склала $200 тис. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Справа ведеться у Високому суді правосуддя відділення Королівської Лави Комерційного суду (Великобританія) за позовом корпорації «Merchant International Company Ltd», яка вимагає привести до виконання постанову Вищого господарського суду України 2006 року. Український суд тоді постановив стягнути з «Нафтогазу України» $24,72 млн на користь корпорації. «Нафтогаз» не виконав це рішення, а в 2011 році ВГСУ скасував своє попереднє рішення. Однак британський суд порушив справу про примусове відчуження акцій компанії «JKX Oil&Gas plc», які належали «Нафтогазу».

В обґрунтуванні закупівлі повідомляється, що «Lawrence Graham (CIS) LLP» була найнята «Нафтогазом» ще у жовтні 2012 року для захисту інтересів держкомпанії у британському суді. Хоча у «ВДЗ» відсутні дані про цю угоду. Відомо що «Нафтогаз» у червні 2012 року наймав фірму «Лоуренс Грехем» за $884 тис для загального консультування, а в 2011 році – за $2,87 млн.

Цього разу «Нафтогаз» був змушений заплатити юридичній фірмі додаткові $200 тис через те, що Високий суд збирався розглядати справу 22 березня. А юридична фірма порадила найняти адвоката – баристера Пушпіндер Саіні (Pushpinder Saini QC), «який здатен належним чином представити інтереси компанії у англійському суді». Гонорар баристера, а також вартість послуг компанії «Lawrence Graham» з підготовки адвоката до судового засідання становить $120 тис.

Компанія «Lawrence Graham» також повідомила про необхідність проведення процесуальних дій щодо вручення корпорації «Merchant International Company Ltd» документів стосовно визнання за межами української юрисдикції судового рішення господарського суду м.Київ від 2011 року. Юридичні радники відзначили, що це треба зробити до початку розгляду Високим судом клопотання щодо примусового продажу акцій, щоб використати це як аргумент проти задоволення вимог позивача. Компанія «Lawrence Graham» повідомила, що вартість послуг по врученню позивачу документів становить близько $80 тис.

Також «Lawrence Graham» повідомила про необхідність інформування Європейського суду з прав людини про призначення Високим судом на 22 березня засідання по цій справі. Вартість інформування ЄСПЛ становить близько $15 тис.

Компанія «Lawrence Graham» окремо відмітила, що оплатити ці послуги по угоді з «Нафтогазом» від 22 червня 2012 року неможливо, оскільки буде перевищено ціну зазначеного договору.

«Нафтогаз України» погодився оплатити додаткові послуги баристера та процесуальні дії по врученню документів, відмітивши в обґрунтуванні закупівлі, що бюджет державної компанії на юридичні послуги у 2013 році становить 20 млн грн.

Довідково

Позов корпорації «Merchant International Company Ltd», який вже кілька років розглядається у судах Великобританії. Американська компанія вимагає стягнути з «Нафтогаз України» борг у розмірі $24,71 млн.

Борг у розмірі $24,71 млн. (близько 200 млн. грн.) – це борг НАКУ перед російським «Газпромом», який виник наприкінці 1990-х. У 1998 році «Укргазпром» (правонаступником якого згодом став «Нафтогаз України») і «Газпром» уклали договір, згідно з яким частина поставленого обсягу газу в Україну буде оплачена у вигляді фінансування робіт із будівництва соціальних об’єктів у Ханти-Мансійському автономному окрузі РФ.

Тим самим українці мали забезпечити погашення заборгованості третіх осіб перед підприємством «Северстудстрой» (входив у структуру «Газпрому»). Право вимагати борг за газ від «Нафтогазу України» таким чином перейшло підприємству «Северстудстрой».

Пізніше договір між сторонами був змінений – збільшені обсяги поставок російського газу в Україну (з 0,07 млрд. куб. м до 0,2275 млрд. куб. м) і, відповідно, був збільшений розмір фінансування будівництва українською стороною (з $3,6 млн. до $18,2 млн.).

Із цієї суми погашення заборгованості перед «Северстудстроем» було оговорено в розмірі $14,6 млн. Ця сума – і є борг, який від «Нафтогазу» вимагають зараз у судах. З урахуванням набіглих відсотків за минулі роки сума претензій збільшилася до $24,71 млн.

Згодом заборгованість української компанії росіяни переуступили американській корпорації Merchant International Company Ltd, яка вже 10 років у судах намагається домогтися повернення боргу.

У 2006 році Вищий господарський суд України ухвалив позитивне рішення для американців – про стягнення з «Нафтогаз України» $24,71 млн. Але рішення суду до останнього моменту не було виконано – гроші не виплачені.

Ситуація радикально змінилася в 2011 році, коли з’ясувалося, що АТ «Укргазпром» не підписував вищевказане доповнення до договору про поставки газу в Україну від 1998 року.

На підставі цього, а також низки інших фактів, Господарський суд Києва 3 листопада 2011 року ухвалив рішення, що підстав для задоволення вимог Merchant International Company Ltd. – немає.