Брехня про бронежилети для армії-2
29.06.2014   //  

7366900Міноборони стверджує, що швидкі закупівлі необхідних для війни на Донбасі товарів мають відбуватись довго. Тому військових тендерників треба або вчити, або арештовувати за саботаж.

У статті «Брехня про бронежилети для армії» ми з’ясували простий факт. Міністр оборони Михайло Коваль 20 червня збрехав з парламентської трибуни про те, що Антимонопольний комітет заблокував закупівлю 28 тисяч бронежилетів для армії. Насправді, більша половина бронежилетів була вже замовлена і постачалась на армійські склади. При цьому АМК зауважив, що взагалі-то це чиновники Міноборони затягують процедуру їх закупівлі. Відбувається це чи-то з незнання армійськими господарниками законодавства, чи з бажання армійців призначити винних у власних помилках кого завгодно, крім себе.

Зараз перейдемо до другої частини міноборонівської брехні про законодавчі правила проведення закупівель.

Є відомий вислів щодо того що будь-яку дію можна здійснити трьома способами: правильним, неправильним та армійським. Ось як Міноборони роз’яснило своє бачення процедури при закупівлі бронежилетів.

«З 20.04.2014 по 09.05.2014 діяв Закон України «Про здійснення державних закупівель» (далі — Закон) в редакції, яка не дозволяла Міністерству оборони України застосувати переговорну процедуру.

Таким чином, Міністерство оборони України могло застосувати виключно процедуру відкритих торгів щодо закупівлі бронежилетів, які і було застосовано 30.04.2014, а не 12.05.2014 як стверджує Антимонопольний комітет України.

Оголошення про проведення торгів подано Міністерством оборони України до ДП «Зовнішторгвидав» 30.04.2014, а оприлюднено ним на веб-порталі Уповноваженого органу 12.05.2014 за № 117469.

Тобто, на день прийняття рішення про застосування Міністерством оборони процедури відкритих торгів норма щодо застосування переговорної процедури в Законі була відсутня».

Підстави, з яких армійці лише 30 квітня второпали, що бронежилети їм таки потрібні – це окрема тема для допиту у контррозвідці на предмет зради та саботажу. Але у будь-якому разі стара редакція Закону про держзакупівлі дозволяла армії провести закупівлю бронежилетів у одного учасника. Як, вона, приміром, закупила мед в ТОВ «Асканія – пак», пов’язано з оточенням першого віце-премєра Віталія Яреми, або дизпаливо у «Укртатнафти» дніпропетровського губернатора Ігоря Коломойського.

Зупинимось на нюансі щодо розриву між датою подачі оголошення та його оприлюдненням. Дійсно, між стандартною подачею замовником оголошення через електронний веб-сервіс ДП «Зовнішторгвидав» проходить певний час. Весь цей час замовник має змогу зняти оголошення з оприлюднення. А Мінекономіки (єдиний державний орган, що має право роз’яснювати держзакупівельне законодавство) неодноразово роз’яснював, що датою початку процедури закупівлі є саме дата оприлюднення оголошення. А зміни до законодавства, що дозволили армійцям застосувати швидку переговорну процедуру – набули чинності 9 травня. Тобто, з 9 по 11 травня армійці мали можливість зняти оголошення про відкриті торги з оприлюднення (за 312 гривень) й ця закупівля не була б оголошена, та закупити бронежилети за швидкою переговорною процедурою.

Але зорі склалися так, що 9 травня тиловики святкували, а 10 та 11 в них були законні вихідні. Тому нікому було вносити зміни до плану закупівель, писати протоколи, відправляти до «Зовнішторгвидаву» листи, виходити на керівництво підприємства з проханням терміново дати доручення черговому оператору зняти з оприлюднення те злощасне оголошення. Все цілком зрозуміло –свята й вихідні – то святе, та й тиловики не на передовій же, зрештою, святкують та відпочивають. Без бронежилетів. Тож 12 числа відкриті торги розпочалися.

Оборонці країни у своєму «роз’ясненні» повідомляють, що як вже торги розпочалися, в них немає жодної змоги їх позбутися та розпочати неконкурентні переговори. Це, м’яко висловлюючись, також не відповідає дійсності.

Перша ж законна підстава відміни торгів звучить як відсутність подальшої потреби в закупівлі товарів, робіт і послуг. Звісно, потреба в бронежилетах нікуди не поділася, але саме в такій їх кількості та номенклатурі як в оголошенні – таки відпала, як з’ясувалося згодом. Або оборонці мали змогу перерозподілити кошти та перекинути призначені на бронежилети до будь-якої своєї військової частини – й оголосити переговори від її імені – в такому випадку це також тлумачилось би як «відсутність подальшої потреби», тощо.

Другою законною підставою для відміни торгів є неможливість усунення порушень, які виникли через виявлені порушення законодавства з питань державних закупівель. Наприклад, порушенням цілком можна вважати внесення заднім числом змін в річний план закупівель щодо вже оголошеної процедури.

Пояснюємо: згідно Закону закупівля здійснюється відповідно до річного плану, а ніяк не навпаки. А закупівельники Міноборони, з’ясували, що бронежилетів четвертої моделі їм треба більше, третьої не треба взагалі, але конче необхідні ватяні подушки, розвантажувальні жилети та інший припас. І у червні внесли зміни до травневого пункту плану, виключивши з нього непотрібні бронежилети за заповнивши їх місце подушками. Що не дуже передбачено законодавством та не підлягає усуненню.

Ще є той факт, що не всякий торговець ватяними подушками допетрає, що його товар Міноборони оголошує як «Бронежилет “Корсар 4” або еквівалент», а вкладиші у спальники вважає за «Бронежилет “Корсар М3-4” або еквівалент». Гляньте, як виглядає загальнодоступна інформація про лоти 4-9 на сайті «Вісника держзакупівель».

броніки

В змінах № 1 (затверджених Міноборони 4 червня) номенклатура та строки поставки вже мають такий вигляд:

Опис лота Кількість Термін поставки
1 Бронежилет “Корсар 4” або еквівалент Київ – 3 759 шт. до 30.08.2014 включно
2 Бронежилет “Корсар 4” або еквівалент Київ – 3 759 шт. до 30.08.2014 включно
3 Бронежилет “Корсар 4” або еквівалент Київ – 3 759 шт. до 30.08.2014 включно
4 Подушка ватяна 50х60 см Хмельницький – 3 000 шт. до 31.07.2014 включно
5 Сітка протимоскітна захисного кольору Київ – 1 000 шт. до 29.08.2014 включно та до 30.09.2014 включно
6 Жилет розвантажувальний (камуфльований) Київ – 1 000 шт. до 29.08.2014 включно та до 30.09.2014 включно
7 Вкладиш до мішка спального оливкового кольору Київ – 2 000 шт. до 29.08.2014 включно
8 Чохол до бронежилета (блакитного кольору) Київ – 600 шт. до 30.09.2014 включно
9 Чохол до шолома кулезахисного (камуфльований) Київ – 600 шт. до 30.09.2014 включно

Саме після цих змін Міноборони перенесла розкриття пропозицій торгів по «термінових» бронежилетах на 19 червня. А після скандалу – внесла зміни №2, чим знесла розкриття аж на 3 липня.

Але принцип відкритості та прозорості інформації про закупівлі явно не дотримано (мало хто дивиться зміни до документацій по нібито «прострочених» торгах) – так само як принцип добросовісної конкуренції (зміни надсилаються Міноборони лише особам, які брали первинну документацію – лише про бронежилети), що також можна вважати порушенням та підставою для відміни. Було б лише бажання.

Інші визначені Законом підстави для відміни торги цьому випадку дійсно застосувати важко, але тиловики мають ще дві законні приводи визнати торги такими, що не відбулися.

Перша підстава – скорочення видатків на здійснення закупівлі – передбачає легку гру цифрами. Якою армійські «фініки» зазвичай володіють бездоганно. Але зараз – як заціпило.

Але, на нашу думку, найприйнятнішою підставою є така: здійснення закупівлі стало неможливим унаслідок непереборної сили.

Якщо тиловики не вважають, що це визначення є прийнятним з огляду на мобілізацію, особливий стан, кількість загиблих та поранених військових з кульовими та осколковими – може, Ковалю варто з ними трохи поспілкуватися? І тилові полковники/майори визнали хоча б побажання генерала–міністра за «непереборну силу»?

Проте, за армійським способом, який явно сповідує Коваль, все має йти як йде, а винні в усьому – чи то задорогі учасники, чи то антимонопольники.

Ще у цидулці Міноборони застосувало армійську арифметику при обчисленні строків переговорної процедури. Бо за підрахунками АМК все виходило негарно для МО. 7-10 днів від АМК виявилося для тилу зашвидко, й переговорні процедури вони готові проводити лише як мінімум 17 днів (без урахування строків проведення переговорів, підготовки учасниками документів для підтвердження кваліфікаційним критеріям, тощо).

Спробуємо порівняти їх підрахунки із нашими, датою прийняття рішення про початок процедури візьмемо 1 липня (після двох вихідних та святкування Дня Конституції).

З невеличким нюансом. Тиловики вперто клеють дурня про те, що не знають за існування платних термінових оголошень.

Якщо вони не мають бажання платити на загальних підставах «за терміновість», Коваль може з парламентської трибуни призначити черговим ворогом нації керівника «Зовнішторгвидаву» Кулака. Подіє так само, як і на АМК.

Логіка Міноборони Варіант «Наших Грошей»
1 липня прийнято рішення про застосування переговорної процедури закупівлі і розміщення на веб-порталі Уповноваженого органу. За ч. 1 ст 39 Закону, Замовник протягом трьох робочих днів з моменту прийняття рішення про застосування переговорної процедури закупівлі забезпечує оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу відповідно до статті 10 цього Закону інформації про застосування переговорної процедури закупівлі. Обмеження по застосуванню «позачергового» оголошення про переговори та обмежень на строк проведення переговорів Закон не містить.Позачергове оголошення вийде в день подачі на оприлюднення, 1 липня.
3 липня офіційне оприлюднення.
4 липня визначення переможця та акцепт пропозиції (відповідно до вимог ч. 3 ст. 39 Закону загальний строк для визначення переможця переговорної процедури закупівлі не повинен перевищувати п’яти днів з дня оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу інформації про застосування переговорної процедури закупівлі) і розміщення повідомлення про акцепт на веб-порталі Уповноваженого органу Відповідно до вимог ч. 3 ст. 39 Закону загальний строк для визначення переможця переговорної процедури закупівлі не повинен ПЕРЕВИЩУВАТИ п’яти днів з дня оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу інформації про застосування переговорної процедури закупівлі. Закон не забороняє проведення акцепту та його оприлюднення в день оприлюднення рушення про застосування переговорної процедури – тобто, 1 липня.
9 липня офіційне оприлюднення
14 липня настає термін для укладання договору. Відповідно до вимог абзацу 2 ч. 3 ст. 39 Закону замовник має право укласти договір про закупівлю за результатами застосування переговорної процедури закупівлі у строк не раніше ніж через п’ять днів з дня оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу повідомлення про акцепт пропозиції. Відповідно до вимог абзацу 2 ч. 3 ст. 39 Закону замовник має право укласти договір про закупівлю за результатами застосування переговорної процедури закупівлі у строк не раніше ніж через п’ять днів з дня оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу повідомлення про акцепт пропозиції. У «позачерговому» варіанті оприлюднень – це п’ятий день з дня акцепту та інформації про застосування переговорної процедури. Це 6 липня. Проте, це вихідний день. А вихідні – то святе. Отже, 7 липня.

Таким чином, 17 днів «без урахування» перетворюються на 14 зі зміщенням у календарі, а з урахуванням «позачерговості» – на ті ж 7 днів від АМК.

 

Володимир Лютий, для «Наших Грошей»