Держава не може спекатись орендарів, які поступово розтягують завод у Костянтинівці
17.06.2014   //  

Суд відмовився стягнути з ТОВ «Торгівельна компанія «Кристал» 11,05 млн грн. збитків, виявлених після оренди фірмою цілісного комплексу «Костянтинівського заводу скловиробів ім. 13 розстріляних робітників». Про це свідчить постанова Донецького апеляційного господарського суду від 3 червня.

ТК «Кристал» отримало майно заводу в оренду у 2000 році. Спочатку на п’ять років, а потім додатковими угодами строк дії договору було продовжено до квітня 2013 року включно.

Інвентаризація виявила нестачу основних засобів у кількості 1333 одиниці вартістю 11,05 млн грн.

У травні 2013 року Фонд держмайна почав вимагати від ТК «Кристал» відшкодування завданих збитків і повернення майнового комплексу.

Суди перших двох інстанцій відмовилися задовольнити позов ФДМУ про стягнення збитків на користь ФДМУ, оскільки строк дії договору оренди у вересні 2013 року рішенням суду був продовжений до 2023 року.

Суд вказав, що прокуратура і ФДМУ при обґрунтуванні свого позову посилалися на Положення про інвентаризацію майна державних підприємств, але воно застосовується лише у випадках передання майна в оренду або повернення його після закінчення строку дії договору.

Таким чином, суд назвав позовні вимоги ФДМУ передчасними, оскільки договір оренди продовжено. При цьому суд зауважив, що відповідно до додаткових угод ТК «Кристал» стає власником частки майна та обладнання заводу на суму вчинених ним поліпшень на суму 9,81 млн грн. А це означає можливість зарахування цієї суми в рахунок відшкодування збитків на стадії повернення заводу у 2023 році.

Завод скловиробів розташований у м. Костянтинівка Донецької області, на вул. Шмідта, 3.

На час отримання заводу в оренду у 2000 році засновниками ТОВ «Торгівельна компанія «Кристал» були костянтинівські підприємці Петро Рахман і Василь Токарєв, та кияни Леонід Ширман і Олег Гайворонський. Протягом 2003-2009 років Токарєва замінив Володимир Поливяний, який зараз є депутатом Донецької облради від Партії регіонів.

За даними ЗМІ, Петро Рахман раніше контролював донецький готель «Шахтар» та столичний готель «Братислава», які відійшли на користь Олександра Януковича. Рахман разом з фірмою «Конті» Бориса Колеснікова володіє місцевим телеканалом «Скіф – 2». Саме Рахман у 1990-х рр. розкрутив гурт «Ненсі» (найвідоміший хіт – «Дим сигарет з ментолом»).

До сьогодні у складі засновників залишився лише Гайворонський, до якого приєдналися полтавчани Олег Гармаш і Ліліана Іванівна Бєланова. Людина з таким ПІБ є депутатом Полтавської міськради.

У 2001 році директором ТК «Кристал» був Олег Аляб’єв, який з кінця 1990-х і до 2009 року очолював орендне підприємство «Костянтинівський завод скловиробів ім. 13 розстріляних робітників». У 2004 році урядовим розпорядженням цілісний майновий комплекс заводу було передано до сфери управління Міністерства промислової політики України. Цей завод скловиробів є одним з найбільших у країні виробників пляшок для шампанського.