Власник фірми, у якій працював Янукович-молодший, отримала 25 мільйонів від «Київенерго» Ахметова
04.04.2014   //  

ПАТ «Київенерго» 28 березня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ Інвестиційна компанія «Східгазбуд» на будівельні роботи вартістю 24,50 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Йдеться про модернізацію теплової схеми, а саме будівництво перетинки між ТМ 1 СТ «Позняки» та заводом «Енергія» ПАТ «Київенерго» на дільниці тепломережі для зниження теплового навантаження ТЕЦ-5 ПАТ «Київенерго» з розробленням проекту стадії «Р».

Роботи фінансують з коштів «Київенерго», завершити роботи повинні до кінця поточного року.

Власниками донецької фірми «Східгазбуд» є Едвард Чехоян та Арарат Брутян.

У 2004 р. Чехоян виступив одним із засновників ТОВ «БК-Інжиніринг». У цій фірмі до 2006 року першим заступником гендиректора офіційно працював молодший син президента Віктор Янукович. Разом з Чехояном до складу власників тоді увійшли:

  • ТОВ «БК» (директором тоді був Олександр Січінава, у майбутньому голова наглядової ради «Всеукраїнського банку розвитку» Олександра Януковича, а власниками були ТОВ ФК «Ягуар» і ПП «Унлепоставка» Віктора Бондика, племінника Віктора Януковича, який при Кабміні останнього у 2007 очолив «Укртрансхімаміак»)
  • ТОВ «Веспром» (засноване Едуардом Прутніком, на момент створення «БК-Інжиніринг» переписане на ТОВ «Східінвестпром» Леоніда Бредихіна. У 2003-2011 р. Бредихін з перервами був співвласником фірми ТОВ «Східавтотранс», яку засновував у парі з Андрієм Федоруком – в майбутньому головою Донецької облради та директором «МАКО» Олександра Януковича. Пізніше «Східавтотранс» переписали на Анатолія Ольмезова, члена наглядової ради ПАТ «ЦЗФ «Калінінська» з групи Януковича).
  • Анатолій Газарян (нині депутат Донецької міськради від Партії Регіонів)

Що ж до Арарата Брутяна, то він у 2004 р. став одним із першозасновників ТОВ «Універсальний комерційний банк «Камбіо» (нині ПАТ «Банк Камбіо»), до кінця 2008 р. будучи партнером Андрія Чебаненка, тепер відомого не лише як чинний співвласник «Камбіо», але і як директор енергетичних програм ТОВ «Метінвест холдинг» Ріната Ахметова, який контролює «Київенерго», яке проводило цей тендер.

Останній раз фірма «Східгазбуд» вигравала тендер шість років тому: це був капремонт лабораторного корпусу Донбаської електроенергетичної системи «Укренерго» за 480 тис грн.

На тендері у донецької фірми було двоє конкурентів.

Перший –  «Енергоремонт»,  дочірня фірма ПАТ «Київенергоремонт», яка на 57% належить ТОВ «Ресет». Співвласником цієї компанії у свою чергу з часткою в 75% є Іван Плачков, голова наглядової ради ПАТ «Київенерго» – тобто замовника тендеру. При цьому сам «Енергоремонт» Плачкова є частим переможцем тендерів «Київенерго». За останні шість років фірма отримала замовлень на 146,60 млн грн., з них 64,05 – за останній рік, після того, як Плачков знову очолив структуру.

Другим конкурентом на нинішньому тендері було ТОВ «Київська енергетична будівельна компанія». Власниками фірми є донеччанин  Віталій Яманко та ЗАТ «СВС-Дніпро».

Власником найбільшої окремої частки акціонерного товариства у розмірі 31% є багаторічний керівник «КЕБК» Володимир Випирайло. З 2007 р. директором «СВС-Дніпро» є Микола Кравченко, який раніше очолював департамент капітального будівництва та реконструкції «Київенерго», працював в Мінпалива та енергетики під керівництвом Івана Плачкова.

Яманко ввійшов до складу засновників «КЕБК» у 2010 році, коли група Ріната Ахметова встановила контроль над «Київенерго». Окрім того Віталій Яманко наразі відомий як перший заступник голови правління ПАТ КП «Укренергомонтаж». Власниками цієї фірми троє фізосіб та кіпрська «Максімалема Лімітед», яку пов’язують з Дмитром Фірташем та Юрієм Бойком, окрім того компанія контролює фірму, якій належить «Гостинний двір» у Києві.