Прокурори повернулись до оборудок оточення Януковича на 335 мільйонів на залізниці
14.03.2014   //  

Прокуратура міста Києва розпочала кримінальне провадження за фактами розтрати та привласнення коштів, виділених ДТГО «Південно-Західна залізниця» для здійснення закупівель. Про це повідомляє прес-служба прокуратури м.Києва.

У 2011 році «Південно-Західна залізниця» провела тендери щодо придбання транспортного обладнання та виконання робіт із будівництва комплексу технічної пасажирської станції Київського залізничного вузла в районі станції «Дарниця». За результатами торгів підписано договори з фірмами «Ліапроф» та «Інтех компані» на загальну суму понад 335 млн гривень.

«Як з’ясувалося у ході прокурорської перевірки, фірми-переможці були лише посередницькими компаніями, які не мали ані трудових, ані матеріальних ресурсів для виконання зазначених робіт. При цьому, маючи на меті все ж таки отримати державне замовлення, підприємці внесли до своєї конкурсної пропозиції завідомо неправдиві дані щодо наявності у штаті кваліфікованих спеціалістів та відповідної матеріально-технічної бази», – йдеться у повідомленні прокуратури.

За вказаним фактом прокуратура міста Києва відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) та ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, що ці порушення були виявлені податківцями ще у 2012 році, напередодні відставки віце-премєра-міністра інфраструктури Бориса Колеснікова. Тоді прокуратура зверталась до суду за дозволом провести позапланову перевірку ПЗЗ, однак Печерський райсуд такого дозволу не дав. Директор ПЗЗ Олексій Кривопішин тоді зберіг свою посаду.

Як повідомляється у «Віснику держзакупівель», компанія «Ліапроф» виграла тендери протягом 2011-2012 рр. на загальну суму 333,74 млн грн., а «Інтех компані» протягом 2010-2013 рр. – на 909,08 млн грн., отримавши свій останній підряд вартістю 311,00 млн грн. у жовтні минулого року на ту ж станцію Дарниця.

За даними Слідство.Інфо, компанії «Ліапроф» та «Інтех компані», пов’язані з Олександром Януковичем.

Компанія «Ліапроф» зареєстрована у Білій Церкві Київської області, раніше була зареєстрована у Печерському районі Києва. Власницею фірми постійно значилася Людмила Якубовська. Сьогодні фірма перебуває у стані припинення на підставі рішення суду від 17 січня 2014 року про визнання «Ліапроф» банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

«Інтех компані» до кінця 2012 року належала донеччанину Антону Максимову, який і сьогодні залишається її директором. Сьогодні власником фірми записано ТОВ «КУА «Лемако Ессет Менеджмент», яке належить ТОВ «Алешер Асістанс».

«Алешер Асістанс» у свою чергу записана на дві фірми – ТОВ «Будоптснаб» і ТОВ «Меттрейдімпекс». Власником першого є Олександр Тімошенко, другого – Ігор Куліков.

У свою чергу Антон Максимов донедавна був співвласником ТОВ «Фінансова компанія Енергоінвест» – разом з Денисом Ігоревичем Куліковим, директором ТОВ «Мега Терм», що має однаковий телефон із донецьким ПП «Аква Аппія», засновником якого є Тетяна Галенко, одна з з топ-менеджерів бізнес-імперії Олександра Януковича.

Окрім того батько Антона Максимова Віктор Максимов у 2009-2010 р.р. був співвласником ТОВ «Корум-Оіл» – разом з Дмитром Маліковим, сином Валерія Малікова, екс-голови податкової міліції Донецької області та заступника голови Державної податкової адміністрації України до 2012 року.