«Лівадія» добровільно відмовилася від 11 гектарів в Алупці, які перейшли до структур «ХХІ Century»
14.01.2014   //  

Алупкінська міська рада у 2006 році припинила право постійного користування державного підприємства «Лівадія» на ділянку загальною площею 11 га на Севастопольському шосе в Алупці, а у 2007 році передала цю землю в оренду фірмам «Трест Форум» і «Капітал-Маркет». Про це свідчить рішення Господарського суду АРК від 9 грудня 2013 року.

Ялтинська прокуратура звернулася до суду з вимогою визнати ці рішення міськради і договори оренди недійсними, однак суд у задоволенні позову відмовив.

Прокурор наполягав, що Алупкінська міськрада не мала права розпоряджатися землею ДП «Лівадія». Він підкреслив, що дозвіл на вилучення землі мало надати Міністерство аграрної політики, але цього зроблено не було.

Суд встановив, що відповідно до статуту ДП «Лівадія» відчужувати майно можна лише за згодою Мінагрополітики. Проте, як вказує суд, «жодним положенням статуту ДП «Лівадія» не визначено в якості власника земельної ділянки саме Міністерство аграрної політики України, та не встановлені обмеження та зобов’язання щодо питання добровільної відмови від землі».

Між тим Алупкінська міськрада прийняла ділянку від ДП «Лівадія» до земель запасу на підставі листа директора держпідприємства, згідно з яким ДП добровільно відмовилося від 11 гектарів. Таким чином рішення міськради жодним чином не могло порушити права «Лівадії», як і укладені в подальшому договори оренди. Фірми отримали землю для будівництва та експлуатації багатофункціональних житлових будинків.

Основним власником ТОВ «Трест Форум» і ТОВ «Капітал-Маркет» є кіпрська компанія «ХХІ Century Investments Public Limited». Директором обох фірм є Юрій Іонанов. До 2011 року директором фірм був Ігор Факас.

До 2011 року «ХХІ Century Investments Public Limited», одного з провідних девелоперів в Україні, контролював депутат Київради Лев Парцхаладзе. З 2012 року контроль над компанією оформили бізнесмени Олександр Ярославський і Олег Салмін.

ДП «Лівадія» входить до складу Національного виробничо-аграрного об’єднання «Масандра».