Поки Богатирьова воює за швидкі з однією фірмою Фісталя, інша за 16 мільйонів постачатиме швидкі на Полтавщину
03.10.2013   //  

Об’єднане автогосподарство закладів та установ охорони здоров’я Полтавської області 23 вересня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Автоспецпром» на закупівлю 25 автомобілів швидкої допомоги загальною вартістю 15,96 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Замовлено автомобілі типу «В» (реанімаційний) на базі Renault Master L2H2 з оснащенням для транспортування хворих та медичним устаткуванням. Кожна автівка має бути укомплектована набором для іммобілізації, респіраційним та інфузійним обладнанням, дефібрилятором з кардіомонітором, сумкою-укладкою, тощо.

Кожна така швидка обійдеться в 638,50 тис грн.

Закуповують автівки коштом місцевого бюджету, отримати їх замовник повинен до кінця жовтня.

Фірму «Автоспецпром» зареєстрували у травні минулого року. Власниками стали Тігран Дзігуа (16,5%), його син Віталій Саворовський (16,5%), Федір Саворовський (17%), а також Володимир Фісталь (50%). Останній є сином відомого лікаря Еміля Фісталя, керівника Донецького опікового центру, якого пов’язують дружні стосунки з головою комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяною Бахтєєвою (Партія регіонів).

Фірма «Автоспецпром» почала вигравати тендери в серпні цього року, за місяць отримавши замовлень на спецавтівки на 24,98 млн грн. у Київській, Івано-франківській, Житомирській областях, а тепер і в Полтавській.

Нагадаємо, родини Фісталів і Саворовських причетні до скандальної закупівлі швидких Міністерством охорони здоров’я. Два роки тому МОЗ замовив автомобілі двом фірмам – заснованій Саворовськими компанії «Крас», і фірмі «Горал» Ірини Савости, відомої як директор «Дитячого благодійного фонду. Україна» Германа Фісталя, ще одного сина Еміля Фісталя. Загалом дві фірми мали поставити 286 швидких на 199,5 млн грн., однак зірвали терміни й недоукомплектували автівки. «Красу» нарахували штрафні санкції у сумі 27,4 млн. грн., «Горалу» – 12,4 млн. грн. Обидві фірми претензій не визнали й штрафи не сплатили. Поки що МОЗ виграло суд проти «Красу», у справі проти «Горалу» триває судова експертиза. Разом з тим ще до кінця суду компанія «Горал» почала процедуру самоліквідації.

Єдиним допущеним до участі у полтавському тендері конкурентом «Автоспецпрому» була фірма «Астра-Мед» – дочірнє підприємство компанії «Астра Люкс». Цю фірму заснувала Ольга Сергеєва, заступниця голови Солом’янської районної організації Партії регіонів Максима Луцького.

Окрім цих двох компаній участь у тендері намагалися взяти ще три фірми: польська AMZ-Kutno, Державне українське об’єднання «Політехмед», а також підприємство з іноземними інвестиціями «Автоінвестстрой-Брок». Останнє пропонувало ціну на 17% меншу від переможця – 13,23 млн грн. Всі три були відхилені за неповний та невідповідно оформлений пакет документів, у останнього в автомобілях також були відсутні подушки безпеки водія.