Син голови райради без жодних дозволів забудував пляж у Коблево
06.09.2013   //  

Одеський апеляційний госпсуд залишив у користуванні ТОВ «Арена 23» частину пляжу у Коблево (Миколаївська обл.), на якій фірма побудувала розважальний центр. Про це свідчить постанова суду від 29 серпня.

Прокуратура Березанського району вимагала звільнити ділянку площею 0,25 га вартістю 621,75 тис грн., розташовану по вулиці Курортній, 7/4 у Коблево. Це територія пляжу, яка відноситься до категорії земель рекреаційного призначення.

У травні цього року перевірка Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю та Держсільгоспінспекції встановила, що на вказаній ділянці побудовано торгівельно-розважальний комплекс. Його павільйони розміщені на відстані 2-7 м від урізу Чорного моря. Разом з тим будівництво на території пляжної зони заборонено.

Жодних дозволів на розташування малих архітектурних форм станом на травень 2013 року фірмі не надавалися.

У свою чергу фірма як на правову підставу користування ділянкою посилалася на укладений з ПП «ААС» договір про спільне користування земельною ділянкою. Метою цього договору є організація відпочинку громадян та торгівля на території пляжу.

Як свідчать матеріали справи, розважальний комплекс «Арена 23» збудувала за свої кошти, і 10 листопада 2011 року виконком Коблівської сільради визнав право власності фірми на ці споруди.

Господарський суд Миколаївської області у липні цього року задовольнив позов прокуратури. Він вказав ПП «ААС» не мало повноважень для передачі фірмі «Арена 23» ділянки і видачі дозволу на будівництво. Крім того, укладений ними договір про спільне користування ділянкою суперечить законодавству, оскільки не містить дати та номеру.

Але Одеський апеляційний госпсуд наприкінці серпня рішення суду першої інстанції скасував. Своє рішення він мотивував тим, що прокурор неправильно визначив позивача – він мав позиватися в інтересах Миколаївської облдержадміністрації, а не Коблівської сільради.

Суд посилається на те, що у квітні 2008 року ПП «ААС» отримало у довгострокове користування ділянку площею 8,75 га в лісовому урочищі «Коблеве». Договір було укладено із держпідприємством «Очаківське лісомисливське господарство», яке діяло на підставі розпорядження Миколаївської ОДА. Це розпорядження було оскаржене прокуратурою в суді, але безрезультатно.

Засновниками зареєстрованого восени 2011 року ТОВ «Арена 23» були Ігор Васильєв та Анатолій Гуртовий, син голови Березанської районної ради «регіонала» Валентина Гуртового. Ці ж особи були засновниками ТОВ «ААС». Гуртовий зараз є директором «ААС».

Нинішнім директором фірми «Арена 23» є депутат Коблівської сільради одесит Олег Ізман.

Місцеві ЗМІ називають голову райради Валентина Гуртового «сірим кардиналом» Березанщини. За їх даними, до «свити» Гуртового входять Ізман, який володіє МАФами, що зайняли майже цілу вулицю, а також піцерією, аквапарком і нічним клубом у Коблево, а також голова Коблівської сільради Володимир Панич, який є боржником Грутового-старшого.