«Київзеленбуд» дав «регіоналу» півмільйона на полив проспекту Бажана. Немає ні грошей, ні поливу
27.06.2013   //  

Комунальне підприємство «Київзеленбуд» намагається через суд повернути майже півмільйона авансу, який воно перерахувало ПАТ «Пересувна механізована колона – 43» депутата Вишгородської райради від Партії регіонів Володимира Степанечка на облаштування поливної системи на проспекті М. Бажана. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 17 червня.

Суди перших двох інстанцій задовольнили позов «Київзеленбуду», зобов’язавши ПАТ «Пересувна механізована колона – 43» виплатити комунальникам 495,06 тис грн. авансу, 3% річних на суму 1180 грн. і 5883 грн. пені, а також 10 тис грн. судових витрат.

Суди встановили, що за договором від 17.05.2012 фірма «ПМК – 43» за 1,65 млн грн. мала облаштувати поливо-зрошувальну систему зелених насаджень на проспекті М.Бажана. Фірма Степаночка тоді за незрозумілих обставин виграла відповідний тендер, оскільки заради її перемоги «Київзеленбуд» без пояснень відхилив дешевшу на чверть заявку іншої компанії.

У липні 2012 року «Київзеленбуд» перерахував «ПМК – 43» 495,06 тис грн. авансу. Роботи мали бути виконані до 10 жовтня 2012 р. Однак цього зроблено не було, у зв’язку з чим  «Київзеленбуд» звернувся до суду.

Суд першої інстанції визнав, що ПАТ свої зобов’язання не виконало у встановлений тримісячний термін, акти виконаних робіт у справі відсутні, відтак «ПМК – 43» повинне повернути «Київзеленбуду» аванс, а також виплатити 3% за прострочення повернення авансового платежу та пеню.

Апеляційному суду ПАТ надало накладну від 30.10.2012 про купівлю у ТОВ «Вок С» матеріалів для проведення робіт на суму 471,85 тис грн. Суд вказав, що це все одно відбулося з порушенням строків та умов договору. А оскільки інших доказів виконаних робіт суду надано не було, він залишив рішення місцевого суду в силі.

ВГСУ ці рішення скасував і відправив справу на новий розгляд до Господарського суду Києва. Він вказав, що суди не дослідили, чи використовувалися куплені ПАТ матеріали для облаштування зрошувальної системи на проспекті М. Бажана.

До матеріалів справи був доданий підписаний представниками «ПМК – 43» акт виконаних робіт за грудень 2012 року на суму 495,96 тис грн. ПАТ не надало доказів передачі «Київзеленбуду» цього акту, але «зі службових записок працівників «Київзеленбуду» слідує, що цей акт ними досліджувався».

Крім того, «ПМК – 43» повідомило суду, що останню технічну документацію, за якою мали проводитися роботи, воно отримало лише у листопаді.

Зауважимо, що цього року «Київзеленбуд» знову проводить відкриті торги  на влаштування поливо-зрошувальної системи зелених насаджень на проспекті М.Бажана. На конкурс прийшли п’ять учасників, у тому числі і ПАТ «ПМК – 43». У травні пропозиції усіх п’ятьох були відхилені.