Судам сподобалось, як державний телеканал купив собі техніку за завищеними цінами
20.06.2013   //  

Суд визнав правомірною закупівлю, за якою ТОВ «Комтел» продало ДТРК «Культура» апаратуру для пересувної телевізійної станції (ПТС) за захмарними цінами. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 10 червня.

Ця закупівля загальною вартістю 7,40 млн грн. була проведена наприкінці 2012 року за процедурою в одного учасника – ТОВ «Комтел». Визнати її недійсною намагалося ТОВ «БМС Техно», якого позбавили можливості взяти участь в конкурсі.

Як свідчать матеріали суду, у липні минулого року уряд схвалив концепцію розвитку ДТРК «Культура», зобов’язавши ДТРК і Держкомтелерадіо до грудня 2012 року «створити відповідно до світових стандартів комплекс мобільної телевізійної техніки».

Телерадіокомпанія оголосила про проведення закупівлі лише 29 жовтня. Вже наступного дня було акцептовано пропозицію ТОВ «Комтел», з яким 12 грудня було укладено угоду про купівлю передавальної радіо- і телевізійної апаратури на 7,40 млн грн. Договір вже повністю виконаний і оплачений.

ТОВ «БМС Техно» наголошувало, що причин для проведення процедури в одного учасника не було. До такої ж думки дійшло у своєму висновку Мінекономрозвитку від 28.11.2012.

Втім, суди усіх трьох інстанцій відмовилися задовольнити позов ТОВ «БМС Техно».

Вони прийняли доводи ДТРК, яка пояснила, що у 2008 році вже наймала ТОВ «Комтел» для розробки експериментального зразка ПТС за 3,79 млн грн. у рамках затвердженої Держкомтелерадіо «Програми досліджень та розробки експериментального зразка пересувної телевізійної станції для ДТРК «Культура».

Другим етапом цієї програми саме й  була закупівля обладнання для ПТС, яке стало можливим лише у 2012 році, коли на це були виділені бюджетні гроші. ДТРК пояснює, що обрало для цього фірму «Комтел», оскільки вона повністю і вчасно виконала попередні домовленості, а також задля «запобігання виникненню проблем несумісності» між розробленою «Комтелом» технічною концепцією ПТС та новим обладнанням для неї.

Крім того, ДТРК зазначило, що для проведення відкритих торгів необхідно в середньому 60 і більше днів, тоді як на час оголошення тендеру до закінчення бюджетного періоду залишалося всього два місяці.

Таким чином суд вважає, що процедура закупівлі апаратури для ПТС ДТРК «Культура» була проведена у відповідності до законодавства.

Нагадаємо, ДТРК «Культура» закупило у ТОВ «Комтел» обладнання для ПТС за завищеними цінами. Приміром, відеомікшер обійшовся «Культурі» в 1,11 млн грн., хоча окремо його можна придбати за 160-230 тис грн.

ТОВ «Комтел» належить Омелянюку Іванові Васильовичу та Омелянюку Дмитру Івановичу, відомим також як засновники благодійного фонду «Майбутнє Волині». За останні п’ять років ТОВ «Комтел» отримало тендерних замовлень на 16,88 млн грн., з них на 11,19 млн грн. вона продала техніки каналу «Культура».

Інша компанія Омелянюків – «Комтел системи мовлення» – постачало апаратуру для телеканалу Нацбанку «БТБ» загальною вартістю 71,33 млн грн.

Власниками ТОВ «БМС Техно» є кияни Сергій Баланюк та Юрій Жила. Ця фірма за останні п’ять років отримала підрядів на 84,24 млн грн.