Козак за допомогою лізингу заплатить за російські електровози вдвічі більше – майже 5 мільярдів
08.04.2013   //  
Вартість одного електровозу 2ЕС10 за допомогою лізингової схеми сягне 113 мільйонів гривень. У Полтаві за ці гроші збудували б три 10-поверхових житлові будинки.

Вартість одного електровозу 2ЕС10 за допомогою лізингової схеми сягне 113 мільйонів гривень. У Полтаві за ці гроші збудували б три 10-поверхових житлові будинки.

ДТГО «Львівська залізниця» 1 квітня оголосила тендер на придбання електровозів серії 2ЕС10 по лізинговій схемі. Очікувана вартість угоди становить 4,88 млрд грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Заплановано постачання 43 електровозів виробництва ТОВ «Уральские локомотивы» (Росія). Строк надання фінансових лізингових послуг становить сім років  з дати поставки кожного електровозу. У 2014 році Львівська залізниця має отримати 10 електровозів, у 2015-му – 15 і у 2016-му – 18.

Середня вартість одного електровозу становитиме близько 113 млн грн.

Вантажний електровоз 2ЕС10 «Граніт» створений на базовій платформі електровоза 2ЕС6 спільно з німецьким концерном «Siemens».

У лютому 2012 року Львівська залізниця безкоштовно отримала два таких електровози для випробувань. За даними галузевого видання «Trains», тоді ж «Укрзалізниця» підписала відповідну угоду «Уральскими локомотивами». За даними видання, проект був пролобійований російським «Внешэкономбанком» на користь інтересів російських виробників. Оскільки «Укрзалізниця» змогла залучити кошти на закупівлю лише у росіян.

У презентації російських електровозів рік тому брав участь віце-прем’єр-міністр інфраструктури Борис Колесніков, який заявив, що «Укрзалізниця» буде закуповувати уральські локомотиви, «якщо ці електровози успішно пройдуть випробування у складних карпатських умовах».

Також у заході брав участь гендиректор «Укрзалізниці» Володимир Козак, який нині змінив Колеснікова на посаді міністра інфраструктури.

Тоді на презентації було оголошено, що вартість електровозів 2ЕС10 становить близько 60 млн грн. Це удвічі дешевше, ніж залізничники планують витратити зараз по лізинговій схемі