Лавринович заплатив юристам з кишень платників податків 10 мільйонів за допомогу уряду по справі Тимошенко у Євросуді
13.03.2013   //  

Міністерство юстиції України 11 березня уклало угоду з юридичною фірмою «Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP and Affiliates» на послуги по справі «Тимошенко проти України» вартістю 10,20 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Гроші з державного бюджету виділено «у зв’язку з тим, що Європейським судом з прав людини 31 травня 2012 року та 11 липня 2012 року у справі «Тимошенко проти України» були поставлені додаткові питання», – йдеться в обґрунтуванні закупівлі.

При цьому предмет закупівлі в «ВДЗ» вказано як «послуги щодо наукового дослідження та експериментального розроблення у сфері суспільних наук».

тимошенко

Також Мінюст повідомляє, що «Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP and Affiliates» вже надавало послуги уряду України по цій справі відповідно до договору від 10 квітня 2012 року. Відтак цього разу було застосовано неконкурентну процедуру закупівлі «в одного учасника».

Однак в «Віснику державних закупівель» немає жодних згадок про попередній контракт.

На сайті Мінюсту повідомляється, що юристи «Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP» показали, як Тимошенко перевищила свої повноваження й скоїла злочини при укладенні угоди в 2009 році між «Нафтогазом» і «Газпромом» по поставкам газу в Україну.

«Міністерство юстиції України вдячне фірмі «Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP» за професійне дослідження, яке беззастережно зафіксувало факти цієї справи», – йдеться у повідомленні Мінюсту.

В свою чергу захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко після опублікування звіту «Skadden» в грудні 2012 року повідомив, що на його депутатський запит відносно вартості юридичних послуг міністр юстиції Олександр Лавринович відповів, що робота «Skadden» коштувала 92 тис грн. А тендер не проводився через те, що ця сума була меншою від порогу, коли потрібно проводити тендерні процедури.

Відтак Власенко завважив, що офіційні дані про вартість послуг іноземних юристів були занижені. Оскільки згідно зі звітом компанії, над справою Тимошенко працювало близько десяти співробітників компанії, тоді як вартість однієї години роботи одного партнера «Skadden» складає мінімум $750, а помічників – $400.

У зв’язку з цим Власенко підозрював наявність корупційної складової, а також вимагав пояснень щодо реальних замовників звіту, який юристи «Skadden» зробили для Мінюсту.

Нагадаємо, у грудні 2012 року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) завершив публічні слухання справи Юлії Тимошенко по скарзі, яку екс-прем’єр України подала в липні 2011 р.