«Мотор Січ» незаконно заробляла на державних ставках, перездаючи їх в оренду «регіоналу»
22.02.2013   //  

Прокуратура повернула Держагентству рибного господарства риболовні ставків на Херсонщині, які незаконно були передані в оренду ВАТ «Мотор Січ», яка в свою чергу здала їх в оренду приватному підприємству. Про це свідчить рішення Вищого господарського суду від 13 лютого, яке розміщене в  Єдиному держреєстрі судових рішень.

У грудні 2007 року державне підприємство «Укрриба» віддала чотири ставки площею 560 га на зберігання з правом користування до 2029 року ВАТ «Мотор Січ». 2011 року прокуратура через суд скасувала цей договір (рішення Вищого господарського суду 3.08.2011), довівши, що це, по суті, був договір оренди («Мотор Січ» щомісячно мала сплачувати 4724,60 грн), а його має право укладати лише Фонд держмайна. Суд визнав, що внаслідок цього держбюджет недоотримував кошти, які надходили від оренди.

Після того, як Господарський суд Херсонської області у січні 2011 року визнав цей договір недійсним, ДП «Укрриба» і «Мотор Січ» у лютому того ж року уклали новий договір (на три роки, із щомісячною сплатою 7 400 грн) про експлуатацію гідротехнічних споруд. Однак прокуратура оскаржила  в суді і його, знову наполягаючи на тому, що «Укрриба» і «Мотор Січ» уклали договір оренди без дозволу Фонду держмайна. Позов прокуратури суди задовольнили, визнавши договір недійсним.

Поза тим, як виявилося, «Мотор Січ» у вересні 2009 року встигла передати ставки у користування до 2029 року приватно-орендному сільгосптовариству «Тепло-Огарьовське». За це останнє погодилося щомісячно перераховувати «Мотор Січі» 4 724,6 грн, а також «щомісячно протягом 10 років сплачувати за рибоматеріал 1 364 900 грн», йдеться в рішенні суду.

У 2011 році херсонська прокуратура звернулася до суду із позовом визнати цей договір недійсним і повернути майно ДП «Укрриба».

Суди погодилися, що приватне господарство користувалося державним майном без достатньої правової підстави. Договір, укладений між «Мотор Січчю» і «Тепло-Огарьовським», вони визнали недійсним, зобов’язавши останнє повернути майно ДП «Укрриба». Рішення Вищого господарського суду по цій справі було оприлюднене 13 лютого цього року.

Раніше  «Тепло-Огарьовське» уже володіло вищезазначеними ставками. Так, Новотроїцька райдержадміністрація у 2006 році здала на 49 років в оренду «Тепло-Огарьовському» три ставки загальною площею понад 450 га. Крім того, 109 га отримало в оренду фермерське господарство «Едельвейс». Однак, ДП «Укрриба» домоглося скасування цих угод в суді.

Судові спори стосувалися ставків «Гайдамаки» (площею 27 га), «Чобіток» (180 га), «Круглик» (251 га), «Костин Шпиль» (110 га), а також водовипусків, рибоуловних камер, причалів, складів, потубових примішень тощо. Вони розташовані у межах земель Сивашівської сільської ради Новотроїцького району Херсонської області. Вартість майна становить 2,7 млн грн, залишкова вартість 924,6 тис грн.

ПАТ «Мотор Січ» – один з найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок.  Основним власником є народний депутат від Партії регіонів В’ячеслав Богуслаєв.

Власником приватно-орендного сільськогосподарського підприємства «Агрофірма «Тепло-Огарьовське» є Іван Чумаченко, депутат Новотроїцької райради від Партії регіонів.